Vijf vragen aan Erwin Brugmans

Image

Vijf vragen aan Erwin Brugmans

In 'Vijf vragen aan' willen wij jou laten kennismaken met onze gastsprekers. Wat beweegt hen om hun verhaal te delen en wat zijn hun obstakels en bijzondere momenten die zij tegenkomen?

Als zoon van een overlevende uit Auschwitz, was Erwin benieuwd naar zijn moeders persoonlijke verhaal. Niet alleen naar haar belevenissen in blok 10 in Auschwitz, waar medische experimenten werden uitgevoerd, maar ook naar voor de oorlog en hoe ze uiteindelijk weer haar leven heeft opgebouwd. Door middel van foto's "uit de oude doos" vertelde zijn moeder gedurende twee jaar haar verhaal. Erwin wil dat verhaal graag doorvertellen als gastspreker bij NA DE OORLOG.

Waarom wil jij jouw verhaal delen?

Ik denk niet alleen dat mijn verhaal relevant is voor joodse kinderen, maar juist ook voor bijvoorbeeld christelijke of islamitische leerlingen. Ik hoor wel eens geluiden uit hoeken van de Nederlandse samenleving dat de Holocaust nooit heeft plaatsgevonden. Deze mensen wil ik laten zien hoe de Holocaust voor mijn familie was en vooral dat we met z’n allen moeten voorkomen dat iets soortgelijks ooit nog eens gebeurt. Ik zie het als een opdracht voor mezelf om in te haken op de tijdgeest van nu, waarin sommigen anti-vluchteling en anti-buitenlander zijn, om geen herhaling van het verleden te laten plaatsvinden. Uiteraard kan ik dat niet in mijn eentje, maar ik kan wel mijn verhaal vertellen.

De kinderen zaten muisstil naar mijn verhaal te luisteren

Wat is voor jou de grootste uitdaging als gastspreker?

Ik zit inmiddels rond de 35 gastlessen en ik probeer elke keer weer mijn verhaal zo goed mogelijk te laten overkomen. Het is een zwaar en emotioneel verhaal, maar wel een verhaal dat verteld moet worden. Ik probeer ook een stukje geschiedenis over te brengen en bespreek dingen als de Kristallnacht en de Februaristaking. Er kwam ooit een leerling na de gastles naar mij toe en zei: ‘U huilde tijdens het vertellen, dus het is echt gebeurd. Ik vind het zo erg.’ Voor mij is het iedere keer weer een uitdaging om mijn emoties te onderdrukken en soms lukt dat niet helemaal.

Welke ervaring als gastspreker zal jou altijd bijblijven?

Dat zijn eigenlijk twee ervaringen. Een bijzonder moment was op een islamitische school in Amersfoort waar de kinderen muisstil naar mijn verhaal luisterden. Een week na mijn gastles kreeg ik een dikke envelop op mijn deurmat met allerlei tekeningen en lieve brieven van deze leerlingen. Ze bedankten mij daarin voor het zo open vertellen van mijn familieverhaal. Ja, daar doe ik het allemaal voor.

Een andere mooie ervaring was op een school in Helmond waar ik vertelde over Auschwitz, waarop zij vertelden dat zij over een paar weken op studiereis daarheen zouden gaan. Een joodse traditie is om een steentje te leggen, wanneer iemand is overleden. Na afloop van hun studiereis kreeg ik foto’s opgestuurd van de leerlingen die in Auschwitz steentjes hadden neergelegd voor de overledenen.

Bijna alle familielijnen houden op in 1943; dat is confronterend

Wat heb je over jezelf geleerd tijdens het traject bij NA DE OORLOG?

Ik vind het ontzettend bijzonder dat zo’n groep leerlingen naar Auschwitz gaat en naar aanleiding van mijn verhaal daar steentjes neerlegt. Na de verhalen van mijn moeder weet ik dat ik nooit een bezoek zal afleggen aan een concentratiekamp. Ik denk dat ik maanden zou nodig hebben om daarvan bij te komen. Ik draag mijn steentje graag bij op andere manieren, waaronder als gastspreker.

Wat is het mooiste advies dat jij ooit hebt gekregen?

Een tijd geleden heb ik geprobeerd mijn familiestamboom in kaart te brengen. Bijna alle familielijnen houden op in 1943 en dat is wel erg confronterend. Toch geeft mij dat juist extra kracht om door te gaan en trots te zijn dat ik mijn familieverhaal kan vertellen aan anderen. Ik ben trots op mijn joodse afkomst en schaam mij daar niet voor.

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven


  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378