Annebeth van Hall

Image

"Natuurlijk wil ik het niet, maar je moet het wel doen."

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Annebeth van Hall”

Annebeth van Hall

 • Geld

  -
 • Verraad

  -
 • Verzet

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: PO (vanaf groep 7/8), VO, MBO, HBO en WO
 • Regio: Noord-Holland
 • Vergoeding: €49,50 PO en €59,50 VO per groep/klas (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten:  € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k

Gastspreker

Dat zei zijn vrouw Tilly toen Wally in 1943 doodvermoeid thuiskwam nadat hij net was ontsnapt aan de Duitsers. Dapper steunde ze hem om door te gaan met zijn verzetswerk. Beiden nog geen 40 jaar oud en drie kleine kinderen thuis.

Walraven van Hall, de spil van de financiering van het Nederlandse verzet. Het begon met een kleine hulpvraag, maar stap voor stap groeit de vraag naar geld en raakt hij meer en meer betrokken bij het verzet. Hij heeft dan ook niet een keer een keuze gemaakt om in te stappen, maar wel honderden. Op 27 januari 1945 wordt hij na verraad binnen eigen kring gefusilleerd door een nazistisch peloton.

Wally was een verbinder, sociaal, optimistisch en slim. De olieman werd hij ook genoemd. Hij hield van de zee en dat heeft zijn kleindochter Annebeth van hem geërfd, evenals zijn verbindende kwaliteiten. Langzaam glijdt Wally in het verzet. Dit leidt tot het Nationaal Steun Fonds, sponsor van de illegale pers, knokploegen en Joodse onderduikers in heel Nederland. Door de spoorwegstaking is er ineens heel veel extra geld nodig. Wally pleegt samen met zijn broer Gijs (latere burgemeester van Amsterdam) de grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis. In 2018 wordt de film 'Bankier van Verzet' gemaakt en krijgt de bescheiden Walraven van Hall eindelijk de aandacht die hij verdient.

Annebeth vertelt het intrigerende verhaal van haar grootouders Wally en Tilly. De vraag hoe ver je als mens gaat ten behoeve van het algemeen belang in oorlogstijd loopt als een rode draad door het verhaal heen.

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog