Arjeh Gomes de Mesquita

'Jouw wil staat achter de deur', zei Arjeh's oma tegen zijn vader Albert tijdens hun onderduik in WO2.

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Arjeh Gomes de Mesquita”

Arjeh Gomes de Mesquita

 • Concentratiekamp

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: PO (vanaf groep 7/8), VO, MBO, HBO en WO
 • Regio: Utrecht
 • Vergoeding: €49,50 PO en €59,50 VO per groep/klas (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten:  € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k

Gastspreker

Downloads

Werkblad leerlingen basisonderwijs
Informatie voor docent basis onderwijs
Poster
Lesmateriaal vmbo
Lesmateriaal havo/vwo

Albert Gomes de Mesquita is 12 jaar wanneer aan het eind van de zomer in 1942 de oproep van de nazi's komt om zich te melden. Zijn opa wil uitstel door te veinzen dat hij ziek is, maar zijn oma zet door. Ze gaan onderduiken op de wallen in Amsterdam. Albert moet dan van het Joods Lyceum af, waar hij samen met Anne Frank in de klas zat.

'Bam', er wordt op de deur gebonkt bij het eerste onderduikadres. 'Aufmachen' schreeuwt een mannenstem. Enkele minuten later komt een stevige kerel binnen via de geheime nooduitgang. Hij commandeert iedereen naar één kamer, neemt zelf plaats in een tweede kamer waar hij alle negen onderduikers één voor één verhoort, en wie verhoord is naar het derde vertrek dirigeert. 'Ik kan u niet vrijlaten, want ik heb u niet gearresteerd', zegt hij cryptisch.

Albert denkt dat ieder moment de overvalwagen al onderweg is om hen naar een concentratiekamp of gevangenis te rijden. Maar dat gebeurt niet. 'Aan het einde van de ochtend laat hij ons gaan en vertrekken wij in groepjes van twee of drie personen door de voordeur. Daar staan wij dan in Amsterdam zonder onderduikadres. Met één geluk: de Duitsers hadden kerstreces en er was even pauze in de Jodenvervolging.'

En zo zijn er vele onderduikadressen geweest waar mijn vader Albert, mijn tante Thea en mijn grootouders zijn geweest, 12 in totaal. En constant die angst ...

'Wat was voor jou de verdrietigste dag in die tijd?', vraagt Arjeh jaren later aan zijn vader. 'Dat was mijn eerste schooldag in augustus 1945 toen ik in Hilversum – te midden van klasgenoten die het hooguit nog hadden over honger en een neergestort vliegtuig – mij realiseerde dat mijn wereld van 1940 voorgoed was verdwenen. Van mijn vijftien ooms en tantes waren er nog drie in leven.'

'Ik heb in die tijd veel geleerd', vertelt hij ook na de oorlog. Bijvoorbeeld: mensen zijn niet puur goed of puur slecht. Want hoe beoordeel je iemand die je het leven redt door een schuilplaats te bieden en die daardoor zelf zijn leven riskeert, maar die je vervolgens toch besteelt?

Over deze en andere dilemma's wil Arjeh met leerlingen graag van gedachten wisselen.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog