Audrey Wijnberg

Image

Hoe kun je als ouders twee van je drie kinderen op de boot naar Amerika zetten in de wetenschap dat jij hen waarschijnlijk voor lange tijd niet zult zien? Of misschien wel nooit meer...

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Audrey Wijnberg”

Audrey Wijnberg

 • Concentratiekamp

  -
 • Onderduik

  -
 • Verzet

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: vanaf groep 7/8, voortgezet onderwijs
 • Regio: Groningen
 • Vergoeding: €49,50 PO en €65,00 VO per groep/klas (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Leo Wijnberg, eigenaar van de revolutionaire bandenplakfabriek Simson, woont samen met zijn vrouw Henriëtte en hun drie zoons in Overveen wanneer ze besluiten hun 16-jarige tweeling Hans en Loek op de boot naar Amerika te zetten. Hun jongste zoon Robbie blijft bij hen. Vlak voor hun vertrek wordt een film opgenomen van de hele familie. Vrolijk en vol verwachting, terwijl Hitler 'aan de poorten van Nederland staat te rammelen'.

Hans Wijnberg wordt opgeroepen door het leger en daarna geselecteerd om bij de OSS te werken, de voorloper van de CIA. Daar raakt hij bevriend met de Joodse Fred Mayer uit Duitsland. Wanneer ze worden gestationeerd in Italië, voegt de Oostenrijkse deserteur Franz Weber uit Oberperfuss zich bij hen en worden zij klaargestoomd voor operatie Greenup. Samen worden zij gedropt in de bergen van Oostenrijk in de buurt van Innsbruck. Een bijna onmogelijke operatie hartje winter in de sneeuw, die zij ternauwernood overleven! Met behulp van de moeder van de verloofde van Franz kunnen zij onderduiken in haar hotel in Oberperfuss. En altijd die angst om te worden verraden...

Fred infiltreert met gevaar voor eigen leven onder hoge nazi-officieren en Hans brengt in morse code honderden belangrijke boodschappen over. Totdat zijn vriend Fred wordt ontmaskerd en Hans en Franz halsoverkop midden in de nacht moeten vluchten en onderduiken in een schuur. Fred onderhandelt met de nazi's over de bevrijding van Innsbruck en zo spaart hij duizenden levens door de stad weken of misschien maanden eerder te bevrijden.

Na de bevrijding worden de drie mannen overgebracht naar het Europese hoofdkwartier van de OSS in Italië. Per legertruck gaat Hans richting Nederland om zijn broer Loek onderweg op te pikken, die aan operatie D-day heeft deelgenomen. Wanneer zij samen in Overveen aankomen, ontdekken zij tot hun grote verdriet dat hun ouders en hun broer Robbie in Auschwitz zijn vermoord.

De oorlog laat logischerwijs flinke sporen achter bij Hans Wijnberg, ondanks dat hij een prachtige carrière als scheikundige heeft en belangrijke ontdekkingen in de chemie doet. Zijn dochter Audrey vertelt het verhaal op beeldende wijze en laat zien welke betekenis vluchtelingen voor een land kunnen hebben.

Deze gastles wordt mede mogelijk gemaakt door de Emanuel Snatager Foundation.

Documentaire The Real Inglorious Basterds!

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog