Bettie Groen

Image

'Dat overleef ik wel', zegt mijn vader Meijer Groen uit Zutphen wanneer in 1940 de Duitse vliegtuigen overvliegen. Zou hij een vooruitziende blik hebben gehad?

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Bettie Groen”

Bettie Groen

 • Concentratiekamp

  -
 • Onderduik

  /
 • Duur: 60 - 75 minuten
 • Doelgroep: PO (vanaf groep 7/8), VO, MBO, HBO en WO
 • Regio: Zuid-Holland
 • Vergoeding: €49,50 PO en €59,50 VO per groep/klas (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Wanneer alle Joden uit de provincie weg moeten, besluit hij te gaan onderduiken. Hij trouwt nog op het nippertje in 1942 met mijn moeder Roosje en ze komen terecht in Amsterdam. En daar ontvangen mijn ouders valse persoonsbewijzen van de Joodse Daan Blom.

Bij het derde onderduikadres gaat 's nachts om twaalf uur de bel en wordt er op de deur gebonkt: aufmachen! De Sicherheitsdienst staat voor de deur met Dries Riphagen, een bekende Jodenjager samen met ... Daan Blom. Ze zijn verraden door hem, maar om welke reden?

Mijn ouders worden gearresteerd en komen in Westerbork terecht om daarna naar Theresienstadt te worden gedeporteerd. Daar wordt mijn moeder Roosje zwanger. Een geldige reden voor de nazi's om haar naar Auschwitz te deporteren, maar een bevriende arts kan dit gelukkig voorkomen. Ze worden net op tijd bevrijd, zodat mijn moeder in Nederland kan bevallen. Maar de Nederlandse arts maakt geen haast voor Joden ...

Deze gastles wordt mede mogelijk gemaakt door Maison de Bonneterie en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog