Chris van Wierst

Image

Ik schrok toen ik de foto zag. Nederland was nog maar net bevrijd. Wat had mijn opa dan gedaan in de oorlog?

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Chris van Wierst”

Chris van Wierst

 • Dwangarbeid

  -
 • Verzet

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: vanaf groep 7/8
 • Regio: Groningen
 • Vergoeding: € 49,50 PO (Dit is inclusief € 50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

DOWNLOADS VOORTGEZET ONDERWIJS, MBO, HBO, WO

Werkblad leerlingen basisonderwijs
Informatie voor docent basis onderwijs
10 fases van genocide: slides
Nos: hoe Jodenhaat maar niet weggaat
Handleiding docent VO
Poster
Biografie
A4 Niet Storen!

Ik ben vernoemd naar mijn opa en mijn vader. Mijn opa Chris was vrijgezel en cabaretier voor de oorlog. Humorist noemden zij dat in die tijd. Wanneer mijn opa met mijn oma trouwt, moet er brood op de plank. Hij start een loodgieterswerkplaats, maar dan breekt de oorlog uit...

Mijn opa Chris woont in Hilversum en daar wonen veel Joden. Hij groeit daar op en heeft vele Joodse vrienden. Ze krijgen drie kinderen, waaronder mijn vader die ook Chris heet. Alle kinderen zingen in het AVRO kinderkoor o.l.v. de Joodse Jacob Hamel.

Voor mijn opa is het de gewoonste zaak van de wereld. Hij helpt in de oorlog Joden hun bedrijven in stand te houden, maar dat komt hem duur te staan. Wanneer mijn tante middenin de oorlog overlijdt, ziet hij bij terugkomst van de begrafenis hoe de Sicherheidsdienst zijn hele werkplaats leeghaalt.

Ook wordt hij bij de razzia van Hilversum opgepakt en moet dwangarbeid verrichten in Duitsland. Aan het eind van de oorlog komt hij moe en uitgeput zelf teruglopen vanuit Duitsland. Hij heeft de bombardementen tijdens de oorlog ternauwernood overleefd. En toch wordt hij opgepakt en in een van de naoorlogse kampen voor ‘foute’ mensen vastgezet.

Maar hoe heeft het zo ver kunnen komen? Die zoektocht maakt de huidige Chris samen met de leerlingen om tot verrassende inzichten te komen.

Deze gastles is mede mogelijk gemaakt door de Emanuel Snatager Foundation.

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog