Chris van Wierst

Image

Ik schrok toen ik de foto zag. Nederland was nog maar net bevrijd. Wat had mijn opa dan gedaan in de oorlog?

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Chris van Wierst”

Chris van Wierst

 • Dwangarbeid

  -
 • Verzet

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: vanaf groep 7/8
 • Regio: Groningen
 • Vergoeding: € 49,50 PO (Dit is inclusief € 50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Downloads

Werkblad leerlingen basisonderwijs
Informatie voor docent basis onderwijs
Poster
Lesmateriaal vmbo
Lesmateriaal havo/vwo

Ik ben vernoemd naar mijn opa en mijn vader. Mijn opa Chris was cabaretier voor de oorlog. Mijn vader zong in het AVRO Kinderkoor onder leiding van Jacob Hamel. Wanneer mijn opa met mijn oma trouwt, moet er brood op de plank. Hij start een loodgieterswerkplaats, maar dan breekt de oorlog uit...

Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er ongeveer 140.000 Joden in Nederland. In Amsterdam is één op de 10 mensen Joods. Ook in Hilversum wonen veel Joden. Mijn opa groeide daar op en had vele Joodse vrienden.

Voor mijn opa is het de gewoonste zaak van de wereld. Hij helpt in de oorlog Joden hun bedrijven in stand te houden, maar dat komt hem duur te staan. Wanneer een van zijn dochters middenin de oorlog overlijdt, ziet hij bij terugkomst van de begrafenis hoe de Sicherheidsdienst zijn hele werkplaats leeghaalt.

Ook wordt hij bij de razzia van Hilversum opgepakt en moet dwangarbeid verrichten in Duitsland. Aan het eind van de oorlog komt hij moe en uitgeput zelf teruglopen vanuit Duitsland. Hij heeft de bombardementen tijdens de oorlog ternauwernood overleefd. En toch wordt hij opgepakt en in een van de naoorlogse kampen voor ‘foute’ mensen vastgezet. Gelukkig wordt hij al na drie weken officieel vrijgesproken.

Maar hoe heeft het zo ver kunnen komen? Die zoektocht maakt de huidige Chris samen met de leerlingen om tot verassende inzichten te komen.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog