Dankbaar voor de Tobias en Nettie van Blankenstein Stichting

Image

Dankbaar voor de Tobias en Nettie van Blankenstein Stichting

"Dit is precies wat mijn ouders gewild zouden hebben”, schreef Hubert van Blankenstein aan ons. Hij doelt hiermee op de donatie van €5000,- die hij aan onze stichting heeft gedaan. Zijn ouders, Tobias en Nettie van Blankenstein, werden ook na de oorlog opgezadeld met tal van problemen door de overheid. Het antisemitisme tierde immers welig en was niet opeens verdwenen door de bevrijding. Door middel van de naar hen vernoemde stichting die o.a. Hubert heeft opgericht, steunen zij initiatieven die antisemitisme en discriminatie tegengaan.

De grootouders van Hubert van Blankenstein woonden aan de Kamplaan 8 in Groningen. Zijn moeder Nettie en haar broertje groeiden daar op. Maar toen Nettie na de oorlog terugkwam uit de onderduik, mocht zij niet meer gaan wonen in haar eigen huis. Het huis was het enige wat zij nog ‘had’, aangezien zij de enige overlevende was uit haar familie. Maar Nettie heeft nooit meer aan de Kamplaan 8 gewoond. Het enige dat haar nog verbond met haar familie, het laatste wat zij wilde; het werd haar allemaal afgepakt.

Om erkenning te krijgen voor het onrecht en de pijn die zijn ouders is aangedaan, claimde Van Blankenstein, geholpen door Ronny Naftaniel, excuses en een schadevergoeding van de gemeente Groningen. In het najaar van 2022 kwam de gemeente hem tegemoet, de huidige burgemeester Koen Schuiling “heeft geen moment geaarzeld” om de morele schuld te erkennen. Hiermee is hij feitelijk de eerste burgemeester in Nederland die tot deze besluitvorming is gekomen.

Nadat Van Blankenstein bekend raakte met onze stichting, wilde hij ons meer dan graag helpen. En daar zijn wij hem ontzettend dankbaar voor. De donatie die wij ontvangen hebben, helpt ons aan onze bijdrage in de bestrijding van antisemitisme en discriminatie –  precies zoals de Tobias en Nettie van Blankenstein Stichting dit nastreeft. Deze wordt besteed aan de opleiding van Audrey Wijnberg en Annebeth van Hall.

Er valt nog veel meer te lezen over de kwestie m.b.t. Kamplaan 8 in Groningen. Pointer van KRO-NCRV doet uitgebreid onderzoek naar dergelijke zaken en hun verslag over deze zaak kan je hier lezen. Ook Trouw schreef er een artikel over.

Van links naar rechts: Hubert van Blankenstein, Ronny Naftaniel en Koen Schuiling.

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog