David Goudsmit

Een bekende zin uit de Talmoed is: Wie één mensenleven redt, redt de hele wereld. Mijn Joodse moeder, Betty Goudsmit heeft er, samen met anderen, meer dan zeshonderd gered.

Gastspreker aanvragen
Featured image for “David Goudsmit”

David Goudsmit

 • Concentratiekamp

  -
 • Onderduik

  -
 • Verzet

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: PO (groep 7 en 8) VO, MBO, HBO en WO
 • Regio: Noord-Holland
 • Vergoeding: €49,50 PO en €59,50 VO per groep/klas (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Gastspreker

Ze was zeventien jaar toen ze kwam te werken in de Joodse crèche op de Plantage Middenlaan in Amsterdam, tegenover de Hollandsche Schouwburg. Daarvandaan werden de Joden gedeporteerd. Omdat de Duitsers niet tegen het gehuil van de kinderen konden, werden de kinderen tot het moment van deportatie naar de crèche gebracht. Met gevaar voor eigen leven smokkelden de kinderverzorgsters kinderen de crèche uit en gaven ze door aan mensen uit het verzet die voor onderduikadressen zorgden.

Ondertussen werden Betty's moeder en oma, en veel van haar andere familieleden naar Auschwitz gedeporteerd en vermoord. Toen de crèche geliquideerd werd, omdat Amsterdam in 1943 'Judenrein' werd verklaard, is ze ondergedoken.

Na de oorlog heeft mijn moeder geleden onder het feit dat ze zoveel kinderen niet heeft kunnen redden. Ik vertel in mijn gastles over haar dappere activiteiten, over het lot van haar familie en over de manier waarop haar geschiedenis mij heeft beïnvloed. Vaak zei ze: 'Het kan me niet schelen of ik jullie kwijtraak, ik heb toch alles al verloren.'

Ik praat met de leerlingen over moed en lafheid. En ik vraag mij met hen af, of een heldin ook zonder meer een goeie moeder is. Of dat dit twee hele verschillende dingen zijn.

Deze gastles wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW en de Tobias en Nettie van Blankenstein Stichting.

Image

De Joodse Straat

Joods leven in Nederland omvat veel meer dan alleen de Holocaust. Op joodsestraat.nl kan virtueel door een vooroorlogse Joodse straat worden ‘gewandeld’.

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog