David Goudsmit

Image

David Goudsmit vertelt over zijn moeder Betty Oudkerk, die als joodse kinderverzorgster in verzet kwam door onder het oog van de Duitse bezetter bijna 600 Joodse kinderen weg te smokkelen en zo van de dood te redden.

Gastspreker aanvragen
Featured image for “David Goudsmit”

David Goudsmit

 • concentratiekamp

  -
 • onderduik

  -
 • verzet

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: voortgezet onderwijs (po vanaf groep 7/8)
 • Regio: Noord-Holland
 • Vergoeding: €47,50 PO en €55,00 VO per groep/klas (incl. € 10,00 korting particuliere donatie),
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Elke dag maakt Betty Oudkerk een wandeling in de Plantagebuurt bij Artis. Ze neemt een groepje kinderen mee. De Duitse bewaker telt hoeveel kinderen ze meeneemt. Maar ze verstopt er een paar, in een kinderwagen een rugzak of onder haar cape. En onderweg "verliest" ze telkens weer een paar van de kinderen.

Betty werkt in de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg als kinderverzorgster onder toeziend oog van de nazi's.

Maar het moeilijkste deel van haar werk speelt zich in die Schouwburg zelf af. Daar moet ze als 18-jarige meisje talloze ouders er van overtuigen om hun eigen kind af te staan. "We zouden heel graag jullie kind willen helpen. We hebben geen goed gevoel over wat er in Oost-Europa gaat gebeuren. We willen de kinderen naar een veilige plek brengen bij mensen in de provincie", zei ze dan. De meeste ouders twijfelen en stonden voor een haast onmenselijke keuze: "Vertrouwen we ons kindje wel aan haar toe of kunnen we er zelf beter voor zorgen" en "We moeten kiezen, wie van onze kinderen laten we onderduiken?". Maar soms lukt het Betty om ouders te overtuigen.

Zelf weet ze door haar charme en overtuigingskracht haar deportatie naar doorgangskamp Westerbork te voorkomen en gaat onderduiken. Maar dat geldt niet iedereen van van haar familie, de meesten worden vermoord in Auschwitz.

David legt in zijn gastles een link tussen de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog en de huidige maatschappelijke ontwikkelingen om samen met de leerlingen de overeenkomsten en verschillen tussen het verleden en het heden te ontrafelen.

"Het was een fantastische ervaring voor de kinderen en een prachtig en ontroerend verhaal, verteld door de heer Goudsmit. Daar kan geen geschiedenisles tegenop!" De Gooische Schoolvereeniging in Laren.

"Er zijn gastlessen die nooit vergeten worden. Jouw verhaal over mama heeft ons allemaal geraakt. Dank dat je dit met ons wilde delen" RK Basisschool Drie Koningen in De Meern.

In het kader van 75 jaar vrijheid stond er een interview met Betty in de Libelle.

David was kort na het overlijden van zijn moeder te gast bij Tijd voor MAX. Daar vertelt hij meer over Betty. (vanaf 23.04).

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378