David Kleerekoper

De lucht van de Hollandsche Schouwburg is een mix van eten, zweet en angst. Een veel te kleine ruimte voor veel te veel Joden.

Gastspreker aanvragen
Featured image for “David Kleerekoper”

David Kleerekoper

 • Concentratiekamp

  -
 • Westerbork

  -
 • Zuster Luba

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: PO (vanaf groep 7/8), VO, MBO, HBO en WO
 • Regio: Noord-Holland en Gelderland
 • Vergoeding: € 49,50 PO en € 59,50 VO per groep/klas (Dit is inclusief € 50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles)
 • Reiskosten:  € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k

Gastspreker

Downloads

Werkblad leerlingen basisonderwijs
Informatie voor docent basis onderwijs
Poster
Lesmateriaal vmbo
Lesmateriaal havo/vwo

Ondanks dat grootvader David een sperre had als diamantair, werd het gezin toch opgepakt en naar de Hollandsche Schouwburg gedeporteerd. Gelukkig is er een Italiaanse tante die brutaal zegt: 'die mensen horen hier niet'. Italië was immers een bondgenoot van de nazi's.

Max, zijn broer en zijn ouders worden snel een straat verder ondergebracht, maar even later komen de nazi's binnen en nemen zijn ouders en zijn grote broer mee. Max ligt onder een deken, terwijl hij hoort hoe zijn familie wordt weggevoerd. Dagenlang zit hij in doodsangst.

Max wordt wonder boven wonder herenigd met zijn ouders, maar niet lang daarna worden ze toch weer opgepakt om via het Muiderpoortstation in Westerbork terecht te komen. Max verandert van een bedeesd jongetje in een brutale tiener en ziet wekelijks de treinen vertrekken, steelt samen met zijn broer aardappels en gaat nooit naar school. Uiteindelijk wordt het gezin naar Bergen-Belsen gedeporteerd en komen zij terecht in Barak 17. Daar is het verschrikkelijk. Dagelijks lijdt hij honger. En op appel staan, de hele dag door...

In december 1944 worden alle mannen, waaronder zijn grootvader zijn vader en zijn broer weggevoerd voor dwangarbeid. Een dag later is het de beurt van zijn moeder. Max wordt samen met 45 kinderen, van peuters tot tieners, in een vrachtwagen gestopt die ettelijke rondjes blijft rijden omdat de chauffeur niet exact weet waar hij heen moet. Om uiteindelijk weer in het vrouwenkamp te eindigen van Bergen-Belsen.

'Wat is hier aan de hand?' vraagt een vreemde vrouw en meer dan 50 kinderen kijken haar met grote ogen aan. Luba blijkt uiteindelijk de reddende engel. 'Ik wil een aparte barak voor deze 46 kinderen', zegt ze brutaal tegen een SS'er.' Max en alle kinderen moeten zo veel mogelijk binnen blijven vanwege ziekten en gevaar, maar de stapels lijken blijven hem zijn hele leven bij. Uiteindelijk wordt hij in Nederland herenigd met zijn moeder. Zijn vader en zijn broer zijn vermoord door de nazi's.

David is naar zijn grootvader vernoemd. Het vertellen van zijn familieverhaal, gerelateerd aan het heden is voor hem een opdracht.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog