De vijf vragen aan bemiddelaar Anna Noordeloos

Image

De vijf vragen aan bemiddelaar Anna Noordeloos

Iedere gastspreker van Na de Oorlog wordt gekoppeld aan een bemiddelaar, die het contact met de scholen en docenten onderhoudt en de afspraken inplant. Een van onze drie bemiddelaars is Anna Noordeloos uit Hoogkarspel. ‘Samen met de gastspreker doorleven leerlingen het familieverhaal. Dat laat een diepe en blijvende indruk op hen achter.’

Sinds september 2020 ben je voor ons aan de slag als bemiddelaar. Wat sprak jou aan in deze functie?

‘De Tweede Wereldoorlog heb ik altijd fascinerend gevonden. De gastlessen sluiten bovendien goed aan op mijn studie: ik volg de master Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij ik mij richt op de alledaagse omgang met het verleden en de vele manieren waarop geschiedenis aan een breed publiek wordt gepresenteerd. De aanpak van interactieve gastlessen door de naoorlogse generatie spreekt me enorm aan; een tweede of derde generatie weet de emoties en impact van de tragische gebeurtenissen goed over te bre ngen en kan een aansprekende koppeling naar het heden maken.’

Wat houden jouw werkzaamheden zoal in?

‘Ik heb twaalf gastsprekers onder mijn hoede voor wie ik de gastlessen inplan. Daarnaast onderhoud ik het contact met de docenten. Per aanvraag bekijken welke gastspreker het beste matcht bij de aanvraag. Daarbij letten we niet alleen op locatie, maar bijvoorbeeld ook op onderwerp, persoonlijkheid van de gastspreker en de doelgroep. Iedere gastspreker heeft een uniek verhaal, dat op andere wijze wordt gebracht. Daarom zie ik ‘mijn’ gastsprekers ook graag in actie. Zo ging ik onlangs met Robert Duizend mee naar een middelbare school. Met zijn indringende vioolspel word je direct mee zijn verhaal ingezogen, net als bij een film. Bijzonder om te zien hoe er tijdens een gastles voor het voorgezet onderwijs weer een hele andere dynamiek ontstaat dan voor het basisonderwijs. Zijn verhaal maakt overal indruk, alleen ontstaan er andere dialogen en gesprekken in de klas.’

'Ik leer van iedere gastspreker en van elk verhaal; het ontroert me nog regelmatig.'

Welke uitdagingen kom je zoal tegen als bemiddelaar?

‘Soms krijg je een aanvraag binnen van een school die op hetzelfde moment vier gastsprekers wil hebben in diverse groepen. Dat is dan best een uitdaging; we werken met erg enthousiaste vrijwilligers, maar zijn natuurlijk ook afhankelijk van hun agenda. Toch weten we de puzzel dikwijls te leggen: vorig jaar zijn er ruim 600 gastlessen door ons verzorgd! Dat aantal hopen we dit jaar te overtreffen.’

Wat vind je het leukst aan jouw werkzaamheden?

‘Er komen op de gastlessen vaak mooie reacties binnen van docenten. Bijvoorbeeld over de klas die er stil van is of de fijne nagesprekken die het met de leerlingen heeft opgeleverd. Regelmatig wordt een gastspreker teruggevraagd of er komt direct een nieuwe aanvraag binnen. Deze reacties deel ik uiteraard ook met de gastsprekers; zij weten met hun verhaal écht een verschil te maken.’

Wat heb je over jezelf geleerd tijdens jouw werk als bemiddelaar?

‘De kennismaking met nieuwe mensen en boeiende familiegeschiedenissen ervaar ik als een verrijking. Ik leer van iedere gastspreker en van elk verhaal; het ontroert me nog regelmatig. De gevolgen van de oorlog op de Joodse gemeenschap zijn enorm. Toen, maar ook nu nog. Als bemiddelaar hoop ik mijn steentje te kunnen bijdragen in het doorvertellen van de verhalen, zodat iedereen hiervan kan leren.’

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog