De vijf vragen aan coördinator Wil Allebes

Image

De vijf vragen aan coördinator Wil Allebes

Iedere gastspreker van Na de Oorlog wordt gekoppeld aan een coördinator, die het contact met de scholen en docenten onderhoudt en de afspraken inplant. Een van hen is Wil Allebes. Voor zijn werk bij ons was Wil, als Medisch Immunoloog, leidinggevende op een laboratorium aan het Radboud UMC in Nijmegen. Hij hield zich daar bezig met transplantaties, zoals stamcel- en niertransplantaties. Totaal iets anders dan hetgeen waar hij zich nu voor Na de Oorlog mee bezig houdt. Het is een verschil van dag en nacht, maar dat vindt Wil juist leuk. Bij onze stichting is hij in een “warm bad” terechtgekomen.

Sinds september 2021 ben je als coördinator bij ons aan de slag. Wat spreekt jou in deze functie aan?

“Het doel van de stichting spreekt mij enorm aan. Ik vind het heel belangrijk dat de jeugd op de hoogte wordt gebracht over het verschrikkelijke wat er in het verleden is gebeurd. En dat het is gebeurd op absurde aannames, beschuldigingen en verwijten. Zoiets mag nooit meer gebeuren. En dat is mijn drijfveer. Daarnaast ben ik ook erg geïntrigeerd door het jodendom. Zo is het werken bij Na de Oorlog, waar veel gastsprekers joods zijn, een samenkomst van verschillende motieven. Nu ik met pensioen ben, heb ik er ‘eindelijk’ de tijd voor om er energie in te steken.”

Wat houden jouw werkzaamheden zoal in?

“Wat ik doe? Een leerkracht vraagt gastlessen bij Na de Oorlog aan en dan begint het balletje te rollen. Voordat de aanvraag bij mij terechtkomt, is er al een voorselectie gemaakt. Vervolgens kijk ik tussen mijn eigen gastsprekers – iedere coördinator behartigt een eigen selectie van gastsprekers – en bepaal ik wie het best bij de aanvraag past. Ik zoek contact met zowel de school als de spreker(s) en dan bespreken we samen, in overleg, hoe we dat passend kunnen maken. Zowel de gastspreker als de school heeft bepaalde kaders en wensen en daarmee rekening houdend worden de keuzes en afspraken gemaakt.”

Welke uitdagingen kom je zoals tegen als bemiddelaar?

“De match tussen de school en de gastspreker maken, vind ik wel een uitdaging. Je wil de scholen een gastspreker geven waar ze wat aan hebben. Tegelijkertijd wil je het de gastspreker in kwestie ook zo makkelijk mogelijk maken om de gastles(sen) te kunnen geven. Dus ik wil beide kanten zo goed mogelijk dienen.”

Wat vind je het leukst aan jouw werkzaamheden?

“Wat mij meteen opviel, is dat je in een soort warm bad terechtkomt. Het is alsof je er een nieuwe familie bijkrijgt. Iedereen is verschillend, maar er is toch een gemeenschappelijke deler, iets wat een band geeft. En dat is heel bijzonder. Ik geef de gastles niet, maar ik hoor erbij en zit in het proces. Bij dit werk krijg je er ‘iets’ moois bij.”

En voor dat zojuist genoemde warme bad zorgt Wil zelf ook. Wil en ik [Anna] zijn directe collega’s. We hebben ieder een eigen ‘poule’ aan gastsprekers en daarom hebben wij vaak met elkaar van doen. Zo ontving ik van hem op mijn verjaardag een kaart waarin hij benadrukte dat we onderling als “familie” aanvoelen. Dat is iets wat hij zo voelt, maar dus ook zeker uit(straalt) naar zijn collega’s.

Wat heb je over jezelf geleerd tijdens jouw werk als bemiddelaar?

“Nou, ik heb niet per se iets over mezelf geleerd, maar ik moet in dit werk wel flexibel zijn. Je legt dingen vast en dan ga je ervan uit dat het geregeld is. En dan komt er wat tussen, iemand is ziek of er speelt iets anders. Je moet dan adequaat handelen. Dat vind ik op zich heel leuk. Ik ben graag oplossingsgericht bezig, dat is voor mij een uitdaging. Het houdt me scherp. Ik besef dat ik overal rekening mee moet houden.”

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog