De vijf vragen aan Eddy de Vries

Image

De vijf vragen aan Eddy de Vries

In 'Vijf vragen aan' stellen we je normaliter voor aan onze medewerkers, maar ditmaal doen we het net iets anders. In dit interview stellen we je graag voor aan een docent die vaak gebruik heeft gemaakt van onze gastlessen. Hoe zijn zij met ons in contact gekomen en wat vinden zij van de lessen en sprekers?

Hoelang zit je al in het onderwijs en waarom?

Ik zit nu vijftien jaar in het onderwijs en heb altijd lesgegeven in de bovenbouw. En ik geef nu vier jaar les op KC de Troubadour in Rosmalen. Voorheen wist ik niet wat ik wilde doen, maar ik was altijd vrij goed met kinderen. Toen liep ik de PABO binnen en dacht ik, ja, dit ga ik doen!

Waar komt je interesse voor geschiedenis en/of de Tweede Wereldoorlog vandaan?

Nou, mijn vader had vroeger altijd gigantisch veel mappen en boeken over de Tweede Wereldoorlog. En ik hield al vroeg van lezen, dus ik dook daarin. En zo is mijn interesse wel opgewekt. Vervolgens ging ik ook veel oorlogsfilms kijken met mijn vader. Het was een natuurlijk gegeven dat ik geschiedenis gewoon iets heel interessants vind.

Hoe ben je met Na de Oorlog in contact gekomen?

Dat durf ik niet helemaal met zekerheid te zeggen. Ik heb verschillende nieuwsbrieven die ik ontvang en volgens mij werd erover jullie gesproken bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Toen ik over jullie las, wilde ik er meer over weten. En sinds de eerste gastles bij ons is geweest, ben ik blijven plakken.

Waarom is educatie over WO2 zo belangrijk voor jou en wat levert Na de Oorlog hier voor bijdrage aan?

Jullie gastsprekers krijgen gewoon een heel groep acht stil. Ze zijn echt onder de indruk. De verhalen die ze dankzij jullie horen, zijn belangrijk en mogen niet vergeten worden. Tegelijkertijd kunnen ze door deze persoonlijke verhalen een link leggen naar het heden. Ze kijken naar wat er in Oekraïne gebeurt, bijvoorbeeld, en zien dat het best dichtbij komt op die manier.

Het huidige aanbod van het lesmateriaal over wereldoriëntatie is, trouwens, inhoudelijk krankzinnig zwak. Zeker als je kijkt naar het aanbod over het materiaal over de Tweede Wereldoorlog. En jullie gastdocenten zijn juist daarop een absolute verrijking. Zij bieden echt een compleet ander perspectief. En zodoende kunnen we, na de gastles, weer heel andere gesprekken met elkaar aangaan.

Ik krijg van ouders ook veel terug dat ze het er thuis met de kinderen over hebben gesproken. Ze willen dan zelf op zoek gaan naar informatie. Want hoe stond mijn familie er dan voor tijdens de Tweede Wereldoorlog? Zo had ik een half Indonesische die in Nederland terecht is gekomen door haar opa tijdens de Tweede Wereldoorlog. En doordat er een gastspreker van jullie langskomt, komen die verhalen in de klas ook tot leven.

De kinderen leren op een andere manier ontdekken. Ze horen verhalen over hun (over)grootouders. En de echte verhalen blijven. Ik merk aan de huidige generatie dat ze nieuwsgierig worden van persoonlijke verhalen, dan zijn ze geïnteresseerd. Ze horen het van de gastspreker, gaan dan een verhaal ophalen bij hun eigen familie. Daar krijgen ze vervolgens de bevestiging van de heftige verhalen. “En zo leren ze steeds meer een stukje van het leven zelf, eigenlijk.”

Wat is een ervaring met Na de Oorlog die je zal bijblijven?

De gastlessen zelf zorgen er echt voor dat de kinderen op het puntje van hun stoel zitten. Wij combineren de gastles altijd met een bezoek aan Kamp Vught, dat is voor ons dichtbij. Dat is een heel rijke toevoeging met Martijn Docters die over zijn neefjes vertelt die vanuit dat kamp zijn doorgevoerd. En dat stukje bewustwording zie ik bij mijn leerlingen dan echt gebeuren.

En dan Mady Paternostre die dit jaar voor het eerst bij ons langskwam met haar gastles. Haar verhaal is zo ontzettend herkenbaar. Ze kiest gedurende haar verhaal voor verschillende perspectieven. Het is echt krachtig hoe zij haar verhaal maar ook een belangrijke boodschap vertelt. Zeker met het nieuws hedendaags is dit voor de kinderen heel belangrijk om te horen. Het blijft allemaal echt bij ze hangen.

Niet alleen de leerlingen, maar ook ik ben fan van jullie lessen. En dat uit ik bijvoorbeeld op ‘X’ (voorheen bekend als Twitter). Ik doe het bewust, want ik wil graag andere leerkrachten, scholen duidelijk maken dat ze jullie moeten uitnodigen.

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog