Donateur aan het woord: Stichting Joods Leven Rotterdam
Wij zou niet kunnen bestaan zonder de steun die we ontvangen van onze sponsoren en donateurs. Daarom zijn we zo dankbaar voor de financiële bijdragen die ons helpen onze missie uit te dragen. Deze keer vertelt Stichting Joods Leven Rotterdam waarom.
Alhoewel Stichting Joods Leven Rotterdam pas kort bestaat – opgericht in 2023 – hebben zij ons in deze tijd al bijgestaan door de opleiding van een nieuwe gastspreker mogelijk te maken. Het was fijn dat ik, ondanks zijn volle agenda, persoonlijk in gesprek kon gaan met voorzitter Uri Rosenthal. Zijn bereidwilligheid om ons te woord te staan en zijn enthousiasme voor mogelijke toekomstige samenwerkingen zijn veelbelovende tekenen van een nieuwe, vruchtbare relatie.
Rosenthal heeft een lange carrière in de Nederlandse politiek gehad. Zijn meest prominente rol was als minister van Buitenlandse Zaken van 2010 tot 2012, daarvoor diende hij als lid van de Eerste Kamer van 1999 tot 2007 voor de VVD. Na zijn politieke loopbaan heeft hij verschillende functies bekleed, waaronder hoogleraar en is(/was) hij lid van verschillende raden en commissies. Bij Stichting Joods Leven Rotterdam vervuld hij voor het eerst zijn gehele loopbaan een functie bij een Joodse organisatie.
Zou je meer kunnen vertellen over Stichting Joods Leven Rotterdam en waarom deze is opgericht?
“De totstandkoming van de stichting werd mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Rotterdam. Dit bedrag moet echter niet gezien worden als compensatie, maar eerder als een geste of een genoegdoening. Het geld dat is toegekend is, komt voort uit de geschiedenis van onroerend goed in Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Marleen van den Berg, die lid is van onze adviescommissie, heeft hier ook onderzoek naar gedaan en dit gepubliceerd.
Leestip: 'Joods Rotterdam. Vervolging, ontrechting, terugkeer en rechtsherstel van Marleen van den Berg'
En dit geld wordt op verschillende manieren verdeeld. Jaarlijks ontvangen de twee Joodse kerkgenootschappen, de Nederlands Israëlitische Gemeente (NIG) en de Liberaal Joodse Gemeente (LJG), vaste steun. Daarnaast speelt er een derde partij, Stichting Loods 24. Zij hebben hun focus op het Joodse kindermonument en andere gerelateerde initiatieven – zij ontvangen overigens geen vast bedrag. Als ongebondene ben ik, tijdens het wordingsproces, voorzitter van het bestuur geworden. Naast deze drie instellingen hebben wij echter nog meer te besteden en helpen graag initiatieven die passen bij het bredere concept, namelijk het bevorderen van het Joodse leven in Rotterdam.”
En daar paste Na de Oorlog bij. Wij kunnen onder andere dankzij jullie onze nieuwe gastspreker Benno Gerritse opleiden.
“Wij gaan vrijmoedig om met hetgeen dat wij te bieden hebben en gaan dus ruimhartig met onze doelstelling om. Dat wil zeggen dat zolang een initiatief te associëren is met bevordering van het Joods leven in Rotterdam, dan reageren wij daar positief op. En daarbij mikken we in sterke mate op projecten die op de toekomstgericht zijn. Als er in een gastles kan worden bijgedragen aan de bestrijding van antisemitisme en discriminatie, dan helpen wij graag. En wat dat betreft is het zeer welkom dat jullie hiermee doorgaan en wij, waar nodig, kunnen helpen.”
Op de hoogte blijven?
Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrievenContact
info@nadeoorlog.nl
085-2500281
06-39762378
NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog