Elisabeth Baumgarten

Het is niet de vraag waarom mijn grootouders de keuze maakten om hun baby achter te laten bij wildvreemden, maar welke opties zij hadden...

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Elisabeth Baumgarten”

Elisabeth Baumgarten

 • Concentratiekamp

  -
 • Onderduik

  -
 • Terugkeer

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: PO (vanaf groep 7/8)
 • Regio: Utrecht
 • Vergoeding: €49,50 PO per groep (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles)
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Downloads

Werkblad leerlingen basisonderwijs
Informatie voor docent basis onderwijs
Poster
Lesmateriaal vmbo
Lesmateriaal havo/vwo

Mijn grootouders vormden een gelukkig Joods gezin voor de oorlog in Dordrecht. Ze waren als Joden volledig geïntegreerd, zoals de meeste Joodse Nederlanders. Tot de oorlog uitbrak...

Van hun drie dochters was mijn moeder Lily bijna 9 jaar en mijn tante Erna net 7 jaar toen ze in juli 1942 besloten te vluchten. Hun kleine zus was 11 maanden.

'We moeten vluchten', zegt mijn oma Elisabeth, naar wie ik ben vernoemd, tegen mijn opa Bernard. Zwitserland? Spanje? Ze besluiten hun baby af te geven bij iemand die ze niet echt kennen, want vluchten met een baby is lastig. En met zijn vieren trekken ze naar de Belgische grens. Maar mijn oma kan het toch niet aan om haar baby achter te laten en halverwege besluiten ze weer terug te gaan naar Dordrecht.

Niet lang daarna doen ze een tweede poging. 'Je moet niet je echte naam zeggen', waarschuwt mijn oma tegen haar dochter Lily. Je heet 'Lily Smit'! Maar wanneer een nazi een geweer op mijn moeder richt en vraagt hoe ze heet, zegt ze per ongeluk: 'Lily Cohen'. Ze worden meegenomen naar de gevangenis in Antwerpen en mijn grootouders worden vanuit Kazerne Dossin, het doorgangskamp Westerbork van België, naar Auschwitz gedeporteerd. Om daar een maand later te worden vergast.

Mijn moeder Lily en mijn tante Erna duiken uiteindelijk onder in een sanatorium in België. Het schuldgevoel dat mijn moeder heeft, dat door haar fout haar ouders zijn vermoord, zal zij haar hele leven bij zich dragen. Maar is dat terecht?

Elisabeth vertelt een spannend en emotioneel verhaal over haar Joodse familie en hoe deze geschiedenis tot op de dag van vandaag op haar doorwerkt.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog