Ernst van Win

Image

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Ernst van Win”

Ernst van Win

 • Engelandvaarder

  -
 • Onderduik

  -
 • Verzet

  /
 • Duur: 60 - 75 minuten
 • Doelgroep: basis - en voortgezet onderwijs
 • Regio: Zuid-Holland
 • Vergoeding: €49,50 PO en €65,00 VO per groep/klas (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Dat is waar Ernst als jurist voor staat. Maar tijdens WO2 was er van die rechtsstaat weinig meer over. Wanneer ben je dan het meest effectief in zo'n oorlog? Als je vecht in het leger, zoals mijn vader Robert deed? Of zoals mijn oom Hugo, die als Jood infiltreerde in nazi-Duitsland?

Zelf denk ik dat ik beide karaktereigenschappen van zowel mijn vader als mijn oom in mij heb verenigd. Ik ben jurist geworden, een 'vechter en verbinder met woorden'. Vanuit de geschiedenis en achtergrond van mijn familie weet ik hoe belangrijk de rechtsstaat is.

Op 14 mei 1940 krijgt mijn opa Salomon zijn eerste hartaanval. Rotterdam wordt plat gebombardeerd en hij weet dat mijn vader in het leger zit in de haven van Rotterdam. Gelukkig overleeft hij het bombardement.

Aufmachen... Mijn opa wordt opgepakt en de trap afgesleurd door de nazi's. Hij wordt afgevoerd naar de Hollandsche Schouwburg en komt terecht in het ziekengedeelte. Net voordat hij wordt gedeporteerd naar Westerbork komt mijn oma aanrennen met een vrijstelling van de Joodsche Raad. Direct daarna gaan ze onderduiken.

Mijn vader wordt via Frankrijk en Spanje uiteindelijk Engelandvaarder en mijn oom Hugo heeft het lef om te infiltreren bij het foute Siemens in Berlijn.

Deze gastles wordt mede mogelijk gemaakt door Maison de Bonneterie, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Tobias en Netty Blankenstein Stichting en het Druckerfonds.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie
Image

De Joodse Straat

Joods leven in Nederland omvat veel meer dan alleen de Holocaust. Op joodsestraat.nl kan virtueel door een vooroorlogse Joodse straat worden ‘gewandeld’.

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog