Ernst van Win

Image

Wanneer ben je nu het meest effectief in een oorlog?

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Ernst van Win”

Ernst van Win

 • onderduik

  -
 • verzet

  -
 • Engelandvaarder

  /
 • Duur: 60 - 75 minuten
 • Doelgroep: voortgezet onderwijs
 • Regio: Zuid-Holland
 • Vergoeding: €49,50 PO en €65,00 VO per groep/klas (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Downloads

Werkblad leerlingen basisonderwijs
Informatie voor docent basis onderwijs
Poster
Lesmateriaal vmbo
Lesmateriaal havo/vwo

Wanneer ben je nu het meest effectief in een oorlog? Als je vecht in het leger, zoals mijn vader Robert deed en Engelandvaarder werd? Of zoals mijn oom Hugo, die als Joodse jongen bij Siemens in nazi-Duitsland onderdook, ging werken en daar de boel saboteerde?

Zelf denk ik dat ik beide karaktereigenschappen van zowel mijn vader als mijn oom in mij heb verenigd. Ik ben jurist geworden, een 'vechter en verbinder met woorden'. Vanuit de geschiedenis en achtergrond van mijn familie weet ik hoe belangrijk de rechtsstaat is. Van alle fases van misdaden tegen de mensheid, zoals de Holocaust, zijn ontmenselijking en het ontmantelen van de rechtsstaat de meest cruciale fases.

Mijn grootvader Salomon van Win heeft dat aan den lijve ondervonden. Op 14 mei 1940 krijgt hij zijn eerste hartaanval. Rotterdam wordt plat gebombardeerd en hij weet, dat mijn vader in het leger zit als dienstplichtig soldaat in de haven van Rotterdam en meevecht. Hij overleeft het bombardement. Mijn familie blijkt een vooruitziende blik te hebben, want ondanks dat mijn grootouders door de nazi's worden opgepakt bij een razzia, overleeft het gehele gezin van Win als enigen in hun straat door inzicht, lef, vechtlust en een grote dosis geluk de Holocaust.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog