Esther Karsch-Spiro

Image

Spring ik wel of spring ik niet uit die trein? Of blijf ik bij mijn vader? Mart Spiro moest dit in een paar seconden beslissen.

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Esther Karsch-Spiro”

Esther Karsch-Spiro

 • Concentratiekamp

  -
 • Onderduik

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: PO (vanaf groep 7/8)
 • Regio: Noord-Holland
 • Vergoeding: €49,50 PO per groep en €65,00 VO per klas  (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Gastspreker

Mart Spiro vraagt bij de eerste stop aan zijn vader of hij uit de trein mag springen. Voordat zijn vader een besluit kan nemen, rijdt de trein verder. "Als je nog een kans hebt, spring dan!", zegt zijn vader. Bij de tweede stop wordt hij tegengehouden door een oudere man om het niet te doen. En toch springt hij.

Mart zit in het eindexamenjaar op het Amsterdams Lyceum wanneer hij en zijn 72 Joodse medeleerlingen door de nazi's worden verwijderd van deze school. Namens alle Joodse leerlingen biedt Mart rector Gunning een cadeau aan, waarna ze de volgende dag naar een school alleen voor Joden moeten. Bijna een kwartier lang houdt de rector Mart zijn handen vast...

Mart duikt onder en overleeft de Holocaust, maar zijn vader en moeder worden vermoord in Auschwitz.

Esther vertelt op indringende wijze het verhaal van haar vader en legt een link naar de hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen. Daarbij gebruikt ze authentieke bronnen, die de leerlingen volgens de 'Visible Thinking Method' samen met Esther aan de hand van haar verhaal gaan duiden.

Deze gastles is mede mogelijk gemaakt door het Druckerfonds en Fonds 1818.

Image

foto's: Annelien Nijland

Image

De Joodse Straat

Joods leven in Nederland omvat veel meer dan alleen de Holocaust. Op joodsestraat.nl kan virtueel door een vooroorlogse Joodse straat worden ‘gewandeld’.

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog