Even voorstellen: verhalen van nieuwe gastsprekers

Even voorstellen: verhalen van nieuwe gastsprekers

Aangezien wij enorm blij zijn met onze nieuwe gastsprekers, schijnen wij alvast een licht op hun familieverhaal. Op deze manier geven we een voorproefje van de gastlessen die binnenkort bij ons zijn aan te vragen.

Annebeth van Hall

In 2018 was de film Bankier van het verzet te zien in alle bioscopen van Nederland. Vanaf toen werd er eindelijk de verdiende aandacht gevestigd op de grootste bankroof uit onze vaderlandse geschiedenis. En daarmee ook op de (mede-)pleger hiervan, Walraven van Hall. Maar ondanks deze bijzondere verfilming, zijn we nog lang niet uitgepraat over de bescheiden ‘Wally’.

Het Nationaal Steunfonds (NSF) werd door Iman van den Bosch en Walraven opgericht in 1943. Een zeer professionele organisatie die lokale verzetsorganisaties financierde. De organisatie was zo anoniem mogelijk, alleen Walraven wist van de hoed en de rand. En dat maakte zijn werk uiterst gevaarlijk. Ondanks alle risico’s wilde zijn vrouw Tilly dat hij door bleef gaan met zijn verzetsactiviteiten.

Eind januari 1945 werd Walraven verraden. Maar de bezetter wist niet meteen wat voor belangrijk man zij in handen hadden, namelijk de grote geldschieter van het verzet. Twee dagen na zijn 39e verjaardag in februari, werd hij gefusilleerd tijdens een represaille.

Annebeth van Hall zal aankomend najaar starten met ons opleidingstraject. Nadat zij deze heeft voltooid, zal zij langs scholen gaan om te vertellen over haar dappere opa en oma. Want hoe ver ga je als je eigen veiligheid, en die van je familie, op het spelstaat, maar je anderen wel kan helpen?

Robert Bloemendal

Philip Bloemendal was als presentator van het Polygoonjournaal bekend als ‘de stem van Nederland’. Zo bekend als dat zijn stemgeluid was, zo onbekend is zijn persoonlijke verhaal. Zijn zoon Robert bracht recent zijn boek De stem van mijn vader uit. Hierin doet hij letterlijk en figuurlijk een boekje open over de kant van zijn vader waar vrijwel niemand iets over wist.

Als er op de deur wordt gebonkt, weet Rebecka, de moeder van Philip, dat het foute boel is. Twee Nederlandse mannen komen haar en haar Joodse familie ophalen. Ze verbergt Philip in een keukenkast en wordt zelf samen met haar zus meegenomen. Philip wordt niet ontdekt. Maar hij hoort wel hoe zijn familieleden worden afgevoerd. Het gehuil en gegil is het laatste wat hij ooit nog van hen zal vernemen. Zijn hele familie komt, op twee leden na, om in Auschwitz.

Na de oorlog is Philips stem het boegbeeld voor een ‘herrijzend Nederland’, er wordt gesproken over de wederopbouw. Zijn zoon Robert Bloemendal volgt nu de stem van zijn vader en zal vanaf dit najaar gastlessen geven over de impact die de Tweede Wereldoorlog op zijn familie heeft gehad en hedendaags nog steeds op hemzelf heeft.

Linkerfoto: Wallraven van Hall, rechterfoto: Philip Bloemendal.

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

    Na de Oorlog

    Ook actief op social media

    Contact

    info@nadeoorlog.nl
    085-2500281
    06-39762378

    NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog