Project Name

David Goudsmit

Onderduik - Verzet - Concentratiekamp

Duur: 60 minuten
Regio: Amstelveen, Noord-Holland
Vrijwilligersvergoeding:€35,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19 p/k)
Instellingen: n.o.t.k

David Goudsmit vertelt over zijn moeder Betty Oudkerk die als joodse kinderverzorgster in verzet kwam door talloze joodse kinderen uit het Amsterdamse hart van het naziregime te smokkelen.

Elke dag maakt Betty Oudkerk een wandeling in de buurt. Ze neemt vijf, zes kinderen mee. Aan haar hand een kinderwagen met een pop en een echte baby er in. Op het oog leek het alsof er 10 kinderen naar buiten komen, maar ze smokkelt de helft weg.
Betty werkt in de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg als kinderverzorgster. Maar het moeilijkste deel van haar werk speelt zich in die Schouwburg zelf af. Daar moet ze als 18-jarige meisje talloze ouders er van overtuigen om hun eigen kind af te staan.
‘We zouden heel graag jullie kind willen helpen. We hebben geen goed gevoel over wat er in Oost-Europa gaat gebeuren. We willen de kinderen naar een veilige plek brengen bij mensen in de provincie’, zei ze dan.
De meeste ouders twijfelen. Maar soms lukt het Betty om ouders te overtuigen. Zelf weet ze door haar charme en overtuigingskracht haar deportatie naar doorgangskamp Westerbork te voorkomen en gaat onderduiken.

In het kader van 75 jaar vrijheid stond er een interview met Betty in de Libelle. Tevens was David te gast bij het programma Tijd voor MAX naar aanleiding van het overlijden van zijn moeder Betty.

Het hele Libelle interview en MAX aflevering zijn hier terug te zien:

Nieuwsbrief

  • icoon_youtube wit
  • icoon_twitter wit
  • icoon_facebook wit
  • icoon_linkedin wit

NA DE OORLOG      info@nadeoorlog.nl   Tel: 085-2500281 / 06-39762378 

Bestuur

Voorzitter: S. Voogt

Penningmeester: I. Vijzelman

Secretaris: J. Vincent

Raadgevers:

J. Cohen

© 2020 NA DE OORLOG