Project Name

Scroll down for English translation

Sandra Blankstein-Cohen

concentratiekamp - onderduik

Duur: 60 minuten
Doelgroep: vanaf groep 7/8
Regio: Flevoland
Vergoeding: €45,00 (incl. €10,00 korting particuliere donatie). Reiskosten €0,19 p/k.
Instellingen: n.o.t.k

Stel je voor: je bent een nakomertje uit een warm Joods gezin en je wordt Bernhard genoemd. De oorlog breekt uit. Jouw drie oudere broers krijgen een oproep van de nazi's en worden naar Westerbork gedeporteerd.

Jouw vader is diamantslijper en krijgt daarom uitstel van transport. De nazi's wilden de bloeiende diamantindustrie overnemen en hadden de diamantslijpers nog nodig.
In 1943 is het dan toch zover ... Bernhard wordt samen met zijn ouders opgeroepen en gedeporteerd via Westerbork naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Al snel wordt zijn vader vandaaruit naar Berlijn gestuurd, waar hij overlijdt aan uitputting. Zijn moeder komt in de zoutmijnen terecht om daar wapens te maken voor de nazi's.

En Bernhard? Hij wordt opgevangen door de Pools-Joodse verpleegster Luba: de Engel van Bergen-Belsen. Bernhard overleeft het kamp ternauwernood en wordt met het eerste militaire vliegtuig naar Eindhoven gebracht, waar hij uiteindelijk met zijn moeder wordt herenigd.

Sandra: "Mijn oma droeg een zwaar juk; haar man en drie oudste kinderen waren vermoord. Alleen omdat ze Joods waren. En dat werkt generaties lang door."

Subsidietraject gestart.