visual-live-online-gastlessen-wit.jpg

LIVE ONLINE GASTLES: Coronaproof!

Kun je een persoonlijk verhaal ook door middel van videobellen overbrengen? Ja, maar niet in de originele vorm van een fysieke gastles.

We hebben daarvoor een nieuw onderwijskundig concept ontwikkeld, waarbij wij de studio zijn ingegaan om delen uit de gastles op te nemen en te monteren. Om zo de emotie invoelbaar te maken en de verbeelding te triggeren. Dat alles afgewisseld met live vertellen, foto's, documenten, authentieke films en veel interactie met leerlingen in de vorm van dilemma's, open en gesloten vragen enz.

Kortom: een organisch geheel! En dit wordt heel goed ontvangen. We hebben afgelopen schooljaar ruim 50 live online gastlessen gegeven.

Je kunt een live online gastles aanvragen van Daniella Zwaaf, Lion Tokkie en Judith Goudsmit.

 

Met dank aan Fonds 1818 en het VSBfonds.

Evaluatie van Ryan Asscheman

Agnesschool  in IJsselstein

 

"En wat was het indrukwekkend. Een mooi en goed opgebouwd verhaal met mooie filmpjes en foto's. (bijv. het filmpje waarin Daniella het dilemma uitspeelt als Bram Zwaaf voorstelt om hun dochter mee te geven aan andere mensen). En Daniella, ik heb het je na afloop al even gezegd, wat was het indrukwekkend en heftig. Bij tijd en wijle was ik zelfs geroerd door jouw verhaal en hetgeen jij hebt laten zien. Zo goed verteld! Ik voelde soms de tranen al opkomen, dat zeg ik je eerlijk. Ook bij een jongen achterin de klas zag ik emoties. Je hebt de kinderen en mij echt geraakt en meegenomen in je verhaal. Ik zag het aan de gezichten van de kinderen hoe dit verhaal bij hen binnenkwam. Ze gaan dit echt niet meer vergeten hoor!

 

Ik was in de voorgaande weken wel een beetje sceptisch over het online vertellen van zo'n verhaal. Dat kan nooit goed overkomen, dacht ik. Ik wilde liever de fysieke aanwezigheid van de verteller. Dat is volgens mij een noodzaak bij dit soort verhalen. Nu was het uiteindelijk toch online en ik moet toegeven dat het me alles meeviel. Ja, ook online was het verhaal, zoals ik al zei, indringend en emotioneel. Nogmaals dank voor je verhaal Daniella."

 
 

gastsprekers

Een kleine greep uit onze huidige gastsprekers:

foto _Leonie.jpg
 • Duur: 60 minuten

 • Regio: Leiden / Heel Nederland

 • Vrijwilligersvergoeding:€35,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19 p/k)

 •  Instellingen: n.o.t.k.

WO2 – Joods – onderduik

Op een avond wordt er hard op de deur geklopt. De nazi’s staan voor de deur. ‘Leo?, mitkommen.’ Mijn vader en tante beginnen meteen te huilen. ‘Niet huilen kinderen, het komt goed. Ik heb voor de Duitsers gevochten in de Eerste Wereldoorlog, ze doen heus niets geks’, zegt mijn opa. Het helpt niet. Ze zien hoe hun vader zonder bagage op een open vrachtauto wordt gezet tussen andere mannen die zijn opgehaald. Zodra de wagen wegrijdt, loopt mijn Duitse oma door het huis heen en weer om papieren te verzamelen. ‘Ik ben straks weer terug. Maak je geen zorgen.’ En weg is ze. Mijn tante en vader blijven alleen achter

Leonie vertelt over haar Joodse opa Leo die in Tsjechië is geboren en in Duitsland zijn Lutherse vrouw tegenkomt. Zij leest Mein Kampf en wil naar Amerika vertrekken. Ze komen niet verder dan Nederland. 

Ele 44 (1).JPG
 • Duur: 60 minute

 • Regio: Ravenstein / Heel Nederland

 • Vergoeding: €35,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19 p/k)

 • Instellingen: n.o.t.k.

Joods – Onderduik - Auschwitz

Aan het einde van die rij staat een man, een man die wijst met zijn hand:


Rechts of links...
Leven of dood.


Mijn oma moet naar links. Ze wordt direct na aankomst vergast en verbrand.
Alleen maar omdat ze joods is.

Ondertussen zit mijn moeder veilig in Nederland bij een pleeggezin.
Zonder dat ze het kan weten, is ze wees geworden. Ze weet niets van hoe
slecht mensen kunnen zijn. Niets van de moord op haar moeder in Auschwitz.

“Op een dag is het groot feest. Iedereen is blij en draagt oranje kleren. De
oorlog is voorbij! Maar voor mij begint de oorlog dan pas…


Niet lang daarna komen er twee grote mensen op bezoek.
Ik ken ze niet, maar ik voel dat er iets niet klopt…


En dan zegt mama dat ik met deze meneer en mevrouw mee moet gaan.
Omdat zij mijn echte papa en mama zijn..”

Eleonoor vertelt over haar familie in WO2 en hoe deze oorlog generaties lang het leven van mensen beïnvloedt.

IMG-20190831-WA0004.jpg
 • Duur: 60 minuten

 • Regio: Amstelveen / Heel Nederland

 • Vergoeding: €35,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19 p/k).

 • Instellingen: n.o.t.k. 

Ellen-Roos Brucker

Joods – Onderduik - Verzet

14 mei 1940, halverwege de dag. De bombardementen beginnen en Mantelmagazijn Brücker in het centrum van Rotterdam is weg.
Opa Maurits is joods en kwam als immigrant uit Roemenië en had zonder hulp zijn winkels in Rotterdam kunnen opbouwen. Met enorm veel lef krijgt hij het voor elkaar om met behulp van de Roemeense ambassade de nazi’s er van te overtuigen dat hij niet joods is. Maar niet voor lang!
Zijn zoon ontsnapt aan de nazi’s door bij zijn arrestatie op een tram te springen. Bijna wordt hij geraakt door de kogels en per ongeluk wordt een matroos doodgeschoten. 
Mede daardoor overleeft hij de oorlog en kan Ellen-Roos dit verhaal navertellen. Zij groeit op zonder haar joodse grootouders, die net als vele andere familieleden worden vermoord door de nazi’s.

Ellen-Roos vertelt ook het verhaal van haar ouders die vlak voor de oorlog verliefd worden en door geluk en wijsheid de oorlog overleven. Een verhaal waar je met open mond naar luistert.

Erwin Brugmans.jpg
 • Duur: 60 minuten

 • Regio: Amsterdam / Heel Nederland

 • Vergoeding: €35,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19).

 • Instellingen: n.o.t.k.

WO2 – Joods – onderduik

Met veel lawaai gaan de deuren open op het perron van concentratiekamp Auschwitz. Na drie helse dagen vanuit Kamp Westerbork in de trein staan de nazi’s hen op te wachten. In Auschwitz laat de beruchte dokter Mengele zijn oog op Erwins moeder vallen. Zij komt terecht in Blok 10 waar Mengele experimenten op mensen uitvoert. Daar overleeft niet zij alleen zijn experimenten, maar ook de dodenmars.

Erwin vertelt een aangrijpend verhaal over waar uitsluiting toe kan leiden…

fotoo Baruch Dacosta.jpg
 • Duur: 60 minuten

 • Regio: IJsselmuiden / Nederland

 • Vergoeding: €35,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19 p/k).

 • Instellingen: n.o.t.k.

Baruch da Costa

WO2 – Joods – Vluchteling

“Vuile Jodin!” Zo werd mijn moeder als kind een keer genoemd. Ze begreep het niet. Als ze haar vader vroeg: “Waarom zeggen ze dat?”, werd hij boos. Ook dat begreep ze niet.
“Trek je er maar niets van aan”, zei hij. Mijn moeder voelde dat er meer achter zat, maar ze durfde
niet verder te vragen.

Totdat opa Ivan Charles da Costa een dubbele hartinfarct krijgt en zijn hele familie bij zich roept en begint te vertellen... 

Een verhaal dat begint in Portugal, bij graaf Bento (Baruch) da Costa rond 1600. Over hun vlucht naar Amsterdam en Brazilië en weer verder naar Suriname, waar zij de eerste Joodse gemeenschap stichten. Maar ook over hun familie die in de Tweede Wereldoorlog is vermoord door de nazi’s.

Baruch zijn verhaal maakt het mechanisme van de Holocaust duidelijk en geeft leerlingen een actieve rol hoe zij zelf dit kunnen voorkomen.

Foto Peter Delwel.jpg
 • Duur: 60 minuten

 • Regio: Rotterdam / Heel Nederland

 • Vergoeding: €35,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19 p/k).

 • Instellingen: n.o.t.k.

Peter Delwel

WO2 – Joods – Onderduik

Rotterdam, 14 mei 1940, halverwege de dag. De bombardementen beginnen en het is een hels lawaai, huizen staan in brand of er is niets meer van over. Jo is joods en woont in het centrum. Op die bewuste dag staat zij bij het Stadhuis te wachten. Als door een wonder wordt juist die plek niet geraakt.

Jo is voor niemand bang en vaak gaat zij met de trein naar Amsterdam om daar haar familie van groenten te voorzien.

Wanneer haar haar tante Vrouwtje en Oom Philip worden gedeporteerd, besluit zij met gevaar voor eigen leven voor haar nichtje Hanna te zorgen. En dan wordt er op de gebonsd... Hanna moet mee naar de Hollandsche Schouwburg om te worden gedeporteerd naar Kamp Westerbork. Hanna wordt meegesmokkeld en duikt onder.

Een verhaal over moed en en een grote dosis geluk. Jo en Hanna overleven beiden de oorlog.

Robert duizend viool.png
 • Duur: 60 minuten

 • Regio: Amsterdam / Heel Nederland

 • Vrijwilligersvergoeding:
  €45,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19 p/k).

 • Instellingen: n.o.t.k.

Robert Duizend

Joods – concentratiekamp – onderduik – vioolspel

”Hoe kun je zo gek zijn op treinen na alles wat je in de oorlog hebt meegemaakt?” Dat werd de vader van Robert nog wel eens gevraagd, nadat hij met de trein naar Kamp Westerbork en vandaar naar concentratiekamp Bergen-Belsen was gedeporteerd. Om tenslotte ook het laatste transport van de nazi’s, dat strandde bij Tröbitz, te overleven. Robert vertelt ook over zijn moeder, die de eerste jaren van de oorlog is ondergedoken, maar later de moed had om als verpleegster met een vals diploma in een ziekenhuis te gaan werken dat onder leiding van de nazi’s stond.

Op de viool van zijn vader speelt en vertelt Robert het spannende, maar ook tragische verhaal van zijn ouders die de Holocaust hebben overleefd.

Judith van Gelder.png
 • Duur: 60 minuten

 • Regio: Rotterdam en regio

 • Vrijwilligersvergoeding: 
  €35,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19 p/k).

 • Instellingen: n.o.t.k.

Judith van Gelder

WO2 – Joods – onderduik

Stel je voor: je bent 13 jaar. Het is 1943. Je mag niet meer naar school. Je bent Joods. Er wordt aangebeld. Voor de deur staat de vader van je beste vriend en zegt: “Ik heb nieuws van de ondergrondse. Jullie zijn aan de beurt om onder te duiken.”

Judith vertelt het verhaal van haar vader en familie over de twee jaar durende onderduikperiode; over de tocht naar het onderduikadres, over hoe het was om twee jaar opgesloten te zitten met zeven mensen in een klein kamertje, hoe ze werden verraden, gemarteld en op wonderlijke wijze ontsnapten aan de dood.

David Goudsmit.png
 • Duur: 60 minuten

 • Regio: Amstelveen en regio

 • Vrijwilligersvergoeding: 
  €35,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19 p/k of OV).

 • Instellingen: n.o.t.k.

David Goudsmit

WO2 – Joods – Onderduik - Verzet

Elke dag maakt Betty Oudkerk een wandeling in de buurt. Ze neemt vijf, zes kinderen mee. Aan haar hand een kinderwagen met een pop en een echte baby er in. Op het oog leek het alsof er 10 kinderen naar buiten komen, maar ze smokkelt de helft weg.
Betty werkt in de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg als kinderverzorgster. Maar het moeilijkste deel van haar werk speelt zich in die Schouwburg zelf af. Daar moet ze als 18-jarige meisje talloze ouders er van overtuigen om hun eigen kind af te staan.
‘We zouden heel graag jullie kind willen helpen. We hebben geen goed gevoel over wat er in Oost-Europa gaat gebeuren. We willen de kinderen naar een veilige plek brengen bij mensen in de provincie’, zei ze dan.
De meeste ouders twijfelen. Maar soms lukt het Betty om ouders te overtuigen. Zelf weet ze door haar charme en overtuigingskracht haar deportatie naar  doorgangskamp Westerbork te voorkomen en gaat onderduiken.

In het kader van 75 jaar vrijheid stond er een interview met Betty in de Libelle. Het hele interview is hier terug te lezen >>

David was te gast bij het programma Tijd voor MAX naar aanleiding van het overlijden van zijn moeder Betty. De aflevering is hier terug te zien >>

Live online gastles beschikbaar!

David Goudsmit vertelt over zijn moeder Betty Oudkerk die als joodse kinderverzorgster in verzet kwam door talloze joodse kinderen uit het Amsterdamse hart van het naziregime te smokkelen.

IMG-20200829-WA0001_edited.jpg
 • Duur: 60 minuten

 • Regio: Amstelveen / Heel Nederland

 • Vrijwilligersvergoeding: 
  €35,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19 p/k).

 • Instellingen: n.o.t.k. 

Judith Goudsmit

WO2 – Joods – Onderduik - Verzet

‘Wat ben ik blij dat ik het heb overleefd.’, zegt Betty Oudkerk op de 18e verjaardag van haar kleindochter. ‘Ik heb net één van mijn geredde kinderen ontmoet’.

Betty Oudkerk is kinderverzorgster in de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg tijdens WO2. Ze helpt mee om zo’n 600 joodse kinderen te redden uit de handen van de nazi’s.

Wanneer de crèche wordt gesloten en Amsterdam ‘Judenrein’ wordt verklaard, besluit ze onder te duiken. Helaas wordt ze opgepakt en op het laatste moment toch nog gered. Maar dit geldt niet voor andere familieleden. Zij worden vergast in vernietigingskamp Auschwitz.

Judith was te gast bij het programma M naar aanleiding van het overlijden van haar moeder Betty. Het fragment is hier terug te zien >>

Hoe kan iemand die zoveel lef heeft getoond, het zo lastig vinden om daar trots op te zijn? Judith Goudsmit vertelt het verhaal van haar moeder Betty Oudkerk, een kinderverzorgster in verzet!

Simone Haller.jpg
 • Duur: 60 minuten 

 • Regio: Amstelveen en regio

 • Vrijwilligersvergoeding: 
  €35,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19 p/k).

 • Instellingen: n.o.t.k.

Simone Haller

Joods – concentratiekamp – Riphagen

Simone is Joods en vernoemd naar haar oom Simon Bacharach. Simon was een bekende en graag geziene bloemenverkoper in Amsterdam met een groot rechtvaardigheidsgevoel. Al voor de oorlog sprak hij de bekende Dries Riphagen aan op zijn gedrag. Hij vond zijn criminele activiteiten meer dan verwerpelijk.
En juist dat kostte Simon zijn leven. Wanneer lokaas ‘Ansje Wortelboer’ met een Jodenster op haar jas oom Simon om hulp vraagt, is de val eigenlijk al gezet. Simon wordt door haar meegelokt naar een juwelier en daar valt Riphagen binnen. ‘Ziezo vuile Jood, dat kunstje heb ik je mooi geflikt’, zegt Riphagen. Simon wordt gearresteerd, naar Kamp Westerbork gedeporteerd en uiteindelijk in Auschwitz vergast. Zijn moeder Sarah Bacharach, Simones oma, overleeft de oorlog. Zij verkoopt nog vele jaren bloemen op het Rembrandtplein.

De film Riphagen laat een deel van deze geschiedenis zien. Simone Haller vertelt een spannend verhaal op een beeldende wijze.

foto _Jessica.jpg
 • Duur: 60 minuten

 • Regio: Moerdijk / heel Nederland

 • Vrijwilligersvergoeding: 
  €35,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19 p/k).

 • Instellingen: n.o.t.k.

Jessica van Leeuwen

WO2 – Dwangarbeid – Duitsland

Plotseling zat Berta stijf overeind in bed. Ze hoorde een luide bons en een hoop geschreeuw. Het kwam van beneden. Het gebons werd luider. ‘Moeder’, zei Jenny, ‘het zijn de moffen!’ Ze kroop wat dichter tegen haar moeder aan. Met een enorme klap werd de kamerdeur opengesmeten en stormden er twee Duitse soldaten met getrokken pistolen de woonkamer in.
Een van de soldaten kwam op Berta af en rukte haar aan haar arm het bed uit. Ze gilde het uit van de pijn. De kinderen waren volledig in paniek. Hij zette zijn pistool op de linkerslaap van Berta en gebaarde met zijn hoofd naar zijn collega. De andere soldaat gaf een brul naar de kinderen. Wat hij zei konden ze niet verstaan, maar het was opeens stil. Verschrikt keken ze met grote ogen naar de soldaten.
Berta moest zichzelf dwingen om rustig te ademen, anders was ze ter plekke flauwgevallen. Ze voelde het koude staal van de loop van het pistool tegen haar slaap drukken. ‘Frau Speijer?’, blafte de soldaat haar toe. Berta knikte heel voorzichtig met haar hoofd. ‘Wo ist Ihr Mann?’ Zijn hoofd was nu heel dicht bij haar gezicht en ze kon zijn stinkadem ruiken. Onwillekeurig trok ze voorzichtig haar hoofd wat naar achteren. De greep van de Duitser werd steviger. ‘Auw’, kreunde ze zachtjes.
‘Waar is je man?’ vroeg de Duitser ditmaal in het Nederlands. Berta slikte. ‘De vogel is gevlogen’, zei ze zachtjes.

Jessica vertelt hoe haar grootvader per ongeluk is verraden en gearresteerd door de Sicherheitsdienst, waarna hij dwangarbeid in Duitsland heeft verricht. Het thema is overleven. Hoe overleef je dwangarbeid in een vijandelijk land?

foto _John.jpg
 • Duur: 60 minuten

 • Regio: Abcoude en regio

 • Vrijwilligersvergoeding: 
  €35,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19 p/k).

 • Instellingen: n.o.t.k.

John Melkman

WO2 – Joods – concentratiekamp / onderduik

Op 15 augustus 1942, midden in de oorlog, trouwen de ouders van John Melkman. Zijn vader Wim mag Kamp Westerbork even verlaten. In het kamp laat Wim zijn moeder Sientje achter. Het is verre van romantisch: ze moeten vroeg bij het Bevolkingsregister zijn en meer dan het tekenen van de trouwakte is het niet.


De volgende dag moet zijn vader terug naar het kamp met de trein vanaf het Amstelstation. De vrouw bij het loket weet ‘hoe laat het is’ als hij zijn kaartje naar Westerbork koopt. ‘U ziet er helemaal niet Joods uit. Als ik u was, zou ik proberen onder te duiken.’ ‘Mevrouw, dan heb ik een persoonsbewijs nodig. Een valse, waarin geen J van Jood in staat.
En dat kost minimaal 300 gulden. Ik heb maar 17 gulden’, zegt zijn vader.


Zijn vader wist ook: als ik onderduik laat ik mijn moeder in Westerbork achter. En als ik verdwijn, wordt zij gestraft met doorzending naar het concentratiekamp Auschwitz. Een groot dilemma!

John vertelt het verhaal van zijn ouders. Over de moed die zijn vader heeft gehad zijn vrouw op te halen in Amsterdam, onder te duiken en tegelijkertijd in het verzet te gaan.

Yasminrichards.jpg
 • Duur: 60 minuten

 • Regio: IJsselstein / Heel Nederland

 • Vrijwilligersvergoeding: 
  €35,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19 p/k).

 • Instellingen: n.o.t.k.

Yasmin Richards

Joods – Verzet - Rechtsstaat

Lieve opa,

79 jaar later
ben ik in de gevangenis,
waar jij zo vaak werd verhoord.
Ik heb het gezien.
Gelukkig hoef ik hier niet te blijven
en ben jij hier ook uit gekomen.

X Yasmin

P.S. Ik ga jouw verhaal vertellen,
zodat hopelijk nooit meer...

Yasmin vertelt op theatrale wijze het spannende verhaal van haar opa die een boek schreef tegen Hitler en daardoor in de gevangenis belandde en werd gemarteld. Hij duikt onder, wordt verraden en ontsnapt door een slim plan en een dosis geluk uit Kamp Westerbork.

foto _Mirjam.jpg
 • Duur: 60 minuten

 • Regio: Amersfoort / Rottevalle en regio

 • Vrijwilligersvergoeding: 
  €35,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19 p/k)

 • Instellingen: n.o.t.k.

Mirjam Samson

WO2 – Joods – onderduik

Dan staat de SS voor de koosjere slagerij van opa en oma. Keihard bonken ze op de luiken. Het lijkt wel alsof ze door het hout heen timmeren.

Binnen zit haar familie. Ze weten dat als de SS binnenkomt, dat ze gearresteerd zullen worden. Er zijn nooit genoeg losse vloerplanken om met zijn allen onder te gaan liggen.


Ze kunnen geen kant op. Niemand geeft een kik. En dan houdt het bonken op. Er wordt opgelucht adem gehaald als ze ineens gemorrel aan de deur horen… De SS probeert binnen te komen! Er gaat een ijzige kou door de kamer en iedereen houdt zijn adem in.


Maar dan klinkt er een onvervalste Amsterdamse stem van één van de overburen: ‘Die luiken van de slagerij zitten al heel lang dicht hoor, jullie hebben hen al opgehaald!’
 

Het blijft even stil. En dan de voetstappen van de SS die weer vertrekt.

Mirjam Samson vertelt een spannend verhaal over haar sterke oma die haar kinderen ternauwernood kon overtuigen om onder te duiken. En over haar moeder die per ongeluk achterbleef.

foto _Salman.jpg
 • Duur: 60 minuten

 • Regio: Gouda/heel Nederland

 • Vrijwilligersvergoeding: Gouda €35,00. Buiten Gouda: eerste gastles €60,00, tweede en derde les op dezelfde dag €35,00 (reiskosten €0,25 p/k). Instellingen: n.o.t.k.

 • Beschikbaar: maandag en dinsdag

Salman Taleie

Iraans – soefi – theatrale gastles

Ik ben opgegroeid in Iran, een land met regels.
Ik mocht mijn haar niet lang dragen.
Ik mocht geen korte mouwen.
Ik mocht niet mijn eigen geloof kiezen.
Ik moest een papier tekenen waarop stond dat ik moslim ben.
Ik moest heel veel en mocht heel weinig.
Ik moest de regels volgen.

Ik ben niet goed in moeten.
Ik moet willen.
Als ik wil, kan ik alles.
Maar als ik moet…

Daarom lig ik hier. Voor 72 zweepslagen.

Salman is Soefitisch en vertelt het verhaal over zijn vlucht van Iran via Turkije naar Nederland. Een spannend verhaal. Na zijn opleiding tot opticien in Nederland is hij sinds kort werkzaam bij Specsavers in Gouda.

https://www.facebook.com/1017627341620112/posts/2052165641499605/

Screenshot_20200408_230640.jpg
 • Duur: 60 minuten

 • Regio: heel Nederland

 • Vrijwilligersvergoeding: 
  €35,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19 p/k).

 •  Instellingen: n.o.t.k.

Lion Tokkie

WO2 – Joods – verzet – onderduik

Lion vertelt het verhaal van zijn vader David Tokkie en zijn tante Liesje. David Tokkie is kleermaker met een atelier in Amsterdam en wordt nietsvermoedend opgeroepen om naar een van de talloze werkkampen voor joden te gaan in Nederland. Wanneer hij hoort dat hij naar doorgangskamp Westerbork wordt gedeporteerd, besluit hij te ontsnappen en onder te duiken in een Jonggezellenhuis. Ternauwernood ontsnapt hij aan een inval van de nazi's om daarna via diverse onderduikadressen in Duitsland terecht te komen. Met valse papieren en geverfd blond haar weet hij als kleermaker werk te krijgen.Hij moet militaire kostuums maken voor en moet daarvoor regelmatig in vernietigingskamp Dachau zijn. David overleeft de oorlog, maar dat geldt niet voor zijn tante Liesje. Zij wordt vermoord in Auschwitz.

Live online gastles beschikbaar!

Lion Tokkie vertelt een spannend verhaal met behulp van veel (beeld)materiaal.

Stanley Winnik.jpg
 • Duur: 60 minuten

 • Regio: Vreeland / heel Nederland

 • Vrijwilligersvergoeding: 
  €35,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19 p/k).

 •  Instellingen: n.o.t.k.

Stanley Winnik

WO2 – Joods – verzet – onderduik

En dan gaat het mis…. Mijn vader Ies Winnik wordt aangehouden. ‘Mitkommen’, schreeuwt de nazi. Ze nemen hem mee naar het hoofdkantoor van de Sicherheidsdienst.

Daar wordt hij hardhandig ondervraagd. ‘Waar heb je de bontjassen gelaten Jood?’, vraagt de Sicherheidsdienst op het hoofdkantoor. Hij houdt stand en wordt naar zijn cel gesleept. Bij de laatste ondervraging staat hij alleen in zijn onderbroek voor het bureau van de ondervrager.

Het is warm en de balkondeuren staan open. De secretaresse seint met haar ogen naar mijn vader en het balkon. ‘Dit is mijn laatste kans!’, denkt hij en springt over het balkon en vlucht…

Stanley Winnik vertelt een spannend verhaal over zijn vader Ies, zijn oom Salomon en zijn halfzusje Ina, die hij nooit heeft gekend.

Aviva Witt.jpg
 • Duur: 60 minuten

 • Regio: Almere / heel Nederland

 • Vrijwilligersvergoeding:
  €35,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19 p/k).

 • Instellingen: n.o.t.k.

Aviva Witt

WO2 – Joods – onderduik

Op 22 mei 1940 trouwen Puck en Willy. Puck is christelijk en Willy is Joods. En met die combinatie was niet iedereen blij! 

‘Heeft ze dan helemaal niet door wat er met de Joden in Duitsland is gebeurd? Die zijn toch niet voor niets gevlucht?!

Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen. 
Wie trouwt er nu met een jood?!
Wie trouwt er nu met een christen?!’ ‘We onterven je.’

Mijn oma Puck moet zich zorgen hebben gemaakt om haar Joodse man. En zichzelf. Maar ook om haar ongeboren kind.
De mensen die gemengd gehuwd waren werden met rust gelaten aan het begin van de oorlog, maar hoe lang nog?

Aviva vertelt over haar ouders. Over hun onderduikperiode, verraad en een tragisch ongeluk met de geallieerden..

daniella foto.jpg
 • Duur: 60 minuten 

 • Regio: Broek in Waterland / heel Nederland

 • Vrijwilligersvergoeding:
  €35,00 incl. €10,00 korting st. De Grootste Familie Helpt (reiskosten €0,19 p/k)

 • Instellingen: n.o.t.k.

Daniella Zwaaf

WO2 – Joods – onderduik

‘Zeg opa, wat is dat nummer op je arm? 
Hm.. dat is m’n telefoonnummer schatje.
Nou, daar geloof ik helemaal niets van.
Niet waar. Dat is niet je telefoonnummer opa. Je telefoonnummer is 446351 en dat staat daar niet!
Ja schatje, dit is mijn vorige telefoonnummer. 
Ook niet handig opa…’

En op dat moment begreep ik als zevenjarige dat er iets was. Maar ik begreep ook dat ik niet verder mocht vragen.
En dat vond ik heel ingewikkeld.

Live online gastles beschikbaar!

Abraham Zwaaf overleeft concentratie- en vernietingingskamp Auschwitz. De hel op aarde. Daniella’s zoektocht naar wat er met haar opa is gebeurd en hoe hij Auschwitz heeft overleefd, brengt ontluisterende feiten aan het licht. En juist daar mag iedereen vragen over stellen.

 
 
 

Gastsprekers in opleiding:

Screenshot_20200505_125313.jpg

Anne rose vertelt het verhaal van haar vader Dick, die in 1942 door de Japanners krijgsgevangen wordt gemaakt en afgevoerd naar een concentratiekamp. Hij gaat op transport per schip naar Japan, waar hij als dwangarbeider  de Mitsubishi-scheepswerf in Nagasaki terecht komt. 
Op 9 augustus 1945 ziet Dick aan parachutes de atoombom neerdalen. De inslag is vlakbij en hij moet rennen voor zijn leven. Als door een wonder overleeft hij de vernietiging....

PHOTO-2019-06-17-21-08-03.jpg

Haar verhaal vertelt een geschiedenis van grootouders die probeerden te vluchten met de laatste boot naar Engeland, maar helaas niet de juiste papieren hadden. Hun onderduikperiode is een aaneenschakeling van spannende en bijzondere gebeurtenissen, waarbij het woord geluk maar vooral de scheidslijn tussen ‘goed of fout’ heel dun is. Dat dilemma, vertaald naar de huidige maatschappelijke ontwikkelingen is de kern waar het in haar verhaal om draait Subsidietraject gestart..

unnamed (4).jpg

Catherine Keijl

De vader van Catherine heeft al aan het begin van de oorlog door dat dit wel eens heel slecht kan aflopen. Hij is politiek actief en gaat meteen in het verzet. Wanneer hij wordt opgepakt met een stapel kranten komt hij via het Oranjehotel en Kamp Vught in Sachsenhausen terecht... Subsidietraject gestart.

Martijn zelf.JPG

Martijn Docters

De meedogenloze moord op Edo en Lexje Hornemann geeft een beeld over ontmenselijking van de joden. De broertjes komen via Kamp Vught in Auschwitz terecht om daar hun ouders te verliezen en vervolgens in Neuengamme in Duitsland te worden geïnfecteerd met tbc. Tegen het einde van de oorlog worden ze genadeloos opgehangen. Subsidietraject gestart.

L1180892 kopie.jpeg

In het Atrium van het stadhuis in Den Haag staat een maquette ontworpen en gemaakt door de vader van Louis de Leeuwe. Zijn verhaal gaat over het lef van zijn grootouders om toch een nieuwe winkel in Den Haag te beginnen, terwijl ze op de deportatielijst stonden. Om vervolgens die winkel als onderduikplek te gebruiken. Ze worden verraden, maar zijn vader overleeft de oorlog, zodat Louis hun verhaal kan navertellen.

 Subsidietraject gestart.

melboas-boasphoto.jpg

Mel Boas

'Alles wat ik weet, heb ik van achter de bank gehoord van mijn grootouders en mijn ouders.'

De grootvader van Mel, Emanuel Boas, werd geïnterneerd in Kamp Vught. Samen met zijn neefje en nichtje is hij met het beruchte kindertransport gedeporteerd via  Kamp Westerbork naar Sobibor, waar hij bij aankomst direct werd vergast. Zijn oma en zijn vader overleefden wonder boven wonder Bergen-Belsen.  Subsidietraject gestart.

IMG_8854.jpg

Wanneer Harry Sieny ontmoet, is het liefde op het eerste gezicht, althans voor Harry! Sieny werkt als kinderverzorgster in de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg, waar alle joden worden verzameld om naar doorgangskamp Westerbork te worden gedeporteerd. Zij redt honderden joodse kinderen uit de handen van de nazi's, trouwt middenin de oorlog met Harry, duikt onder en overleeft wonder boven wonder samen met hem de oorlog. Subsidietraject gestart.

Joop van Wijk.jpg

Joop van Wijk

Bep Voskuijl is 23 jaar, toen ze, in 1942, op de hoogte werd gebracht van het geheim van de acht
onderduikers op de Prinsengracht. Gedurende de volgende 25 maanden wordt ze een grote steun
voor Anne Frank, met wie ze een intense vriendschap opbouwt. Bep koopt kleding en voedsel voor
de onderduikers en voorziet Anne van papier om haar dagboek te schrijven. De dingen zijn niet
gemakkelijk voor Bep: haar vader, de maker van de beroemde draaibare boekenkast, wordt ernstig
ziek in 1943 en één van haar zusters collaboreert met de Duitsers. Bep leidt een dubbelleven door dit
geheim niet met haar vriend en de familie te delen

 

Reviews

FERRY VAN DER WIJK

DE RIDDERSLAG - GOUDA

'' Het was fantastisch. Wat een doorleefd verhaal! En wat goed en duidelijk gebracht. Complimenten. (Heb ik ook tegen Salman en Jeroen gezegd.) De kinderen hebben ademloos geluisterd, stelden hele mooie vragen en waren na afloop heel enthousiast. 
Jij ook heel hartelijk bedankt. Ik ben heel blij dat ik hieraan meegedaan heb.''

ERWIN BRUGMANS

GASTSPREKER IN OPLEIDING

Ik moet zeggen dat ik redelijk veel schik heb in dit project. Mede dankzij jouw inzet en die van de regisseur. Ik ervaar jullie aanpak en benadering als heel positief en voel me geheel veilig en op mijn gemak. Er wordt zorgvuldig omgegaan met emoties, belemmeringen en de kleine dingen. Ik ervaar dit als een hecht team. Voelt goed. Wilde je dit melden.

ANNA GEENE

 REHOBOTSCHOOL - LEIDEN

''Het was echt heel bijzonder! Ze vertelde het verhaal zó goed! Leonie heeft echt talent voor vertellen. En ook de platen en de tijdlijn erbij, waren voor de kinderen prettig tijdens het luisteren. En je merkte dat het verhaal Leonie ook aangreep, omdat ze het verhaal van haar eigen familie vertelde. En dat is voor de luisteraars ook aangrijpend! De kinderen waren muisstil aan het luisteren. Ik sta volgend jaar niet meer voor groep 8, maar ik weet zeker dat mijn opvolger ook geïnteresseerd is in een gastles. En ook de leerkracht van groep 7....! Hartelijk dank voor het onder de aandacht brengen van deze stichting!''

Nieuwsbrief

 • icoon_youtube wit
 • icoon_twitter wit
 • icoon_facebook wit
 • icoon_linkedin wit

NA DE OORLOG      info@nadeoorlog.nl   Tel: 085-2500281 / 06-39762378 

Bestuur

Voorzitter: S. Voogt

Penningmeester: I. Vijzelman

Secretaris: J. Vincent

Raadgevers:

J. Cohen

© 2020 NA DE OORLOG