Gerrit Jan Weiler

Image

Dat heeft het leven van mijn moeder getekend. Zij is haar hele leven 'op de vlucht' gebleven.

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Gerrit Jan Weiler”

Gerrit Jan Weiler

 • Onderduik

  -
 • Verzet

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: groep 7/8 en voortgezet onderwijs
 • Regio: Noord-Holland
 • Vergoeding: €49,50 PO en €59,50 VO per groep/klas (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Gastspreker

Onder het bed van mijn oma stond een kistje met daarin een envelop. De inhoud van de envelop ging voor haar steeds zwaarder wegen. Ze kon er niet meer tegen en gaf het kistje aan mijn moeder, Loukie van der Veen. Ik was nog een kind toen ze me bij zich riep om de inhoud van de envelop te laten zien. Daaruit kwam een stukje bebloede wol waar zand uitviel. Het was een stukje van de wollen trui waarin mijn opa, Gerrit Jan van der Veen, was geëxecuteerd.

In de oorlog weigerde mijn opa als beeldhouwer lid te worden van de door de nazi's ingestelde Kultuurkamer. Hij werd zelfs leider van de actiegroep 2000 tegen deze kamer, waardoor hij al snel werd gearresteerd. Hij pleegde o.a. een aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. Toen dat gedeeltelijk mislukte, werd het te gevaarlijk voor mijn oma, mijn moeder Louki en mijn tante en vluchtten zij de onderduik in. Dat heeft het leven van mijn moeder getekend. Zij is haar hele leven 'op de vlucht' gebleven.

In het voorjaar van '44 werd de verzetsgroep opgepakt en in het Huis van Bewaring gevangen gezet. De bevrijding mislukte en mijn opa werd beschoten, waardoor hij verlamd raakte. Twee weken later werd hij opgepakt en doodgeschoten in Overveen.

Na de oorlog werden de lichamen van de geëxecuteerden in de duinen van Bloemendaal opgegraven. Mijn oma herkende de trui die ze voor haar man, Gerrit Jan had gebreid. Ze kreeg een stuk van de bebloede trui mee en bewaarde het als een relikwie in een houten kistje onder haar bed.

Foto: Marjolijn Lamme

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog