Gina Marijs

'Doe het niet', zeggen mijn overgrootouders tegen oma Jo die 17 jaar is en net eindexamen heeft gedaan. 

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Gina Marijs”

Gina Marijs

 • Slag om de Schelde

  -
 • NSB

  /
 • Duur: 60 tot 75 minuten
 • Doelgroep: PO (vanaf groep 7/8)
 • Regio: Zeeland
 • Vergoeding: €52,50 PO en €65,00 VO per groep/klas (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Downloads

Werkblad leerlingen basisonderwijs
Informatie voor docent basis onderwijs
Poster
Lesmateriaal vmbo
Lesmateriaal havo/vwo

Mijn oma Jo wordt gevraagd aan het begin van de oorlog om te gaan koken voor de Duitse soldaten die Goes bezetten. Maar ze doet het toch!

Drie jaar later op 29 oktober 1944 wordt mijn oma Jo bevrijd, terwijl de Slag om de Schelde nog in volle gang is. Niet veel later ontdekt ze dat ze zwanger is. Maar van wie? Van de bezetter of van de bevrijder?

Oma heeft daar altijd over gezwegen en de identiteit van de onbekende soldaat mee haar graf ingenomen. Na haar dood werd in haar fotoalbum een foto van een soldaat gevonden met op de achterkant de tekst: "With all my love, George".

2020. Wanneer Gina, als ze zelf oma is geworden, op zoek gaat naar George en in het oorlogsverleden van haar Zeeuwse oma duikt, ontdekt zij dat de gebeurtenissen rond de bevrijding van Goes een grotere impact hebben gehad op haar familiegeschiedenis dan zij aanvankelijk dacht.

‘Jouw oma is kaalgeschoren direct na de oorlog’, vertelt een tante wanneer ik op bezoek ben. Het is alsof er ter plekke een bom valt in de kamer. Wanneer ik terug naar huis rijd, besluit ik niets tegen mijn kinderen te zeggen. Ik doe eigenlijk wat mijn oma Jo ook altijd deed: zwijgen.

Niet lang daarna besluit Gina een DNA-test te doen. En die uitkomst zal haar leven veranderen...

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog