Hanneke Gelderblom-Lankhout

Image

Altijd als ik vliegtuiggeronk hoor, bekruipt mij weer die angst

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Hanneke Gelderblom-Lankhout”

Hanneke Gelderblom-Lankhout

 • Concentratiekamp

  -
 • Onderduik

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: PO vanaf groep 7/8
 • Regio: Zuid-Holland
 • Vergoeding: € 49,50 (Dit is inclusief € 50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles)
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

'Toen op 10 mei 1940 de oorlog begon was ik vier jaar. Mijn vader zat bij de luchtdoelartillerie. In mei 1940 was hij gelegerd op het vliegveld Ypenburg. Mijn moeder fietste met mij achterop naar hem toe. Opeens vloog er een Duits vliegtuig laag over. Het kwam recht op ons af en begon zomaar op ons en de mensen op straat te schieten. Mijn moeder wierp haar fiets op de grond. Ze greep me vast en trok mij in een greppel waar ze mij met haar lichaam beschermde. Zo begon voor mij de oorlog. Altijd als ik vliegtuiggeronk hoor, bekruipt mij weer die angst.'

Hanneke duikt onder op 12 verschillende adressen en moet telkens met behulp kunstenares Ru Paré vluchten voor haar leven. Datzelfde geldt voor haar moeder en haar broer. Ook zij duiken onder. Haar vader probeert naar Engeland te vluchten. Dat kan alleen per boot via Portugal. Deze vlucht slaagt tot aan de voet van de Pyreneeën. Hij wordt in Bordeaux gevangen genomen door de nazi's. Bij een ontsnappingspoging uit de trein naar Auschwitz wordt hij neergeschoten.

Hanneke heeft de oorlog overleefd en de vrijheid die zij nu ervaart, vindt zij heel belangrijk. Met leerlingen gaat zij daarover in gesprek, want zij zijn de toekomst!

Een journalist, André van der Linden, heeft een boek geschreven over het verhaal van Hanneke, vanaf 10 jaar. Dit boek heet 'Hannekelief!'. Het is te bestellen via deze link en kost €12,50 exclusief verzendkosten. Een aanrader!

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog