Henk van der Velde

Image

"Je hebt ook Duitsers die niets van de nazi's moesten hebben", gaf hij regelmatig aan.

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Henk van der Velde”

Henk van der Velde

 • dwangarbeid

  -
 • onderduik

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: vanaf groep 7/8
 • Regio: Noord-Brabant
 • Vergoeding: €47,50 PO en €55,00 VO per groep/klas  (incl. € 10,00 korting particuliere donatie)
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Lesmateriaal is in ontwikkeling

Mijn vader Ton van der Velde was geen meeloper. Hij had een ragfijn kompas over wat goed of fout was tijdens WO2, maar hij was tegelijkertijd ook heel genuanceerd. De oorlog was voor hem niet zwart/wit na alles wat hij had meegemaakt. "Je hebt ook Duitsers die niets van de nazi's moesten hebben", gaf hij regelmatig aan.

"Ton, ze zijn er om je te halen", roept het buurmeisje op 19 mei 1943. Ontsnappen is niet meer mogelijk en hij moet direct mee naar het politiebureau aan de Elandsgracht in Amsterdam. Mijn vader had namelijk het bevel van de nazi's genegeerd om te gaan werken in Duitsland.

Hij komt terecht in Kamp Erika in Ommen, een Duits strafkamp onder commando van de Nederlanders. Het kamp lag afgelegen. Mede daardoor konden de bewakers de gevangenen ongehinderd systematisch mishandelen. Dwangarbeid, ziektes, ondervoeding en regelrechte moord waren aan de orde van de dag. Maar tijdens de periode dat hij er zat, gelukkig net iets minder.

Dan wordt mijn vader vanuit Ommen gedeporteerd naar Hamburg en gaat hij aan het werk onder barre omstandigheden. Lassen op een werf en noodwoningen bouwen. Alhoewel hij hard moet werken, krijgt hij wel te eten en heeft af en toe een vrije dag. Post van thuis mag hij ook ontvangen, maar hij schrijft zelden naar huis. Zijn moeder heeft namelijk Joodse onderduikers en Ton is bang dat zo haar adres bekend wordt. 
In Hamburg maakt mijn vader de heftige bombardementen op de stad mee. Van vuurwerk moest hij de rest van zijn leven nooit meer iets hebben!

Tegen het eind van de oorlog wordt hij met een grote groep andere dwangarbeiders gedwongen om te lopen richting Wöbbelin, een buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme. Eigengereid als hij is, besluit hij samen met zijn maat te ontsnappen en zo begint hun terugtocht naar Nederland. Op 7 mei 1945 arriveert hij bij zijn broer in Apeldoorn.

Dit verhaal gaat over keuzes die je maakt in een oorlog. Of wordt er voor jou gekozen?  Mijn vader Ton heeft vele kanten van WO2 gezien en meegemaakt.

Subsidietraject gestart om het verhaal te ontwikkelen.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378