Herdenking Joods Verzet 2024

Image

Herdenking Joods Verzet 2024

Afgelopen zondag organiseerden wij de herdenking voor het Joods verzet bij het gelijknamige monument in Amsterdam op de hoek van de Amstel en Zwanenburgwal. In het verleden werd de herdenking door stichting Mauthausen georganiseerd, maar wegens het overlijden van Marjon de Klijn namen wij dit jaar het stokje over.

Eén van de sprekers was Alex Waterman, zoon van Sander Waterman. Sander was lid van een van de eerste knokploegen.

‘Oh maar jij hebt de oorlog niet meegemaakt.' Dat klopt…, gelukkig klopt dat. Maar ik ben wel opgegroeid met de oorlog. Die zat en zit in mij’, zei Waterman.

Hij sprak op de herdenking om te onderstrepen hoeveel vrijheid betekent. ‘Wij hebben onze vrijheid herwonnen. Met geweldig veel verliezen, met geweldig veel trauma’s, met geweldig veel verdriet. Maar wel heel sterk. Sterk als individu en sterk als volk. Maar vooral vrij. En die vrijheid moet je koesteren. Pas als je weet wat het is om niet in vrijheid te leven pas dan waardeer je de vrijheid het meest.’

Ook David Goudsmit, zoon van Betty Goudsmit-Oudkerk, sprak over de immens dappere daden die zijn moeder heeft verricht. Als crècheleidster bij de Hollandsche Schouwburg was zij o.a. verantwoordelijk voor het redden van de levens van 600 kinderen. Deze heldendaden, want zo mogen we haar werk betitelen, mogen nooit als vanzelfsprekendheid gezien worden.

Hier kan je de toespraak van Alex Waterman teruglezen. En via deze link die van David Goudsmit.

De foto's zijn gemaakt door Martijn Beekman

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog