Holocaust Memorial Day

Image

Holocaust Memorial Day

Het is vandaag Holocaust Memorial Day, de internationale herdenkingsdag voor de holocaust. Precies 77 jaar werden de overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz bevrijd door het Sovjetleger. In dit kamp zijn veel familieleden van onze gastsprekers vermoord. Zo ook Simon Bacharach, de oom van onze gastspreker Simone Haller, naar wie zij is vernoemd. Gisteren was zijn sterfdag: hij overleed op 26 januari 1943, op 32-jarige leeftijd.

Tijdens haar gastles kruipt Simone in de huid van haar oma en vertelt ze hoe de oorlogsmisdadiger Riphagen haar oom verraadde.

Onlangs gaf Simone een gastles in groep 7 van De Ark in Diemen. Simone: "Vaak hebben we het over het gevaar van buitensluiting en discriminatie. De klas legde direct de link met het nieuws van vorige week over het mogelijke verraad van een Joodse notaris van Anne Frank. Een meisje zei: 'Als hij dat echt heeft gedaan snap ik het wel, om zijn familie te redden. Dat is niet slecht maar wel zielig. Hij zal zich na de oorlog wel schuldig hebben gevoeld.' Zoveel wijsheid van een kind van 11! De hele klas was het met haar eens."

Simone werd door twee meisjes uit de klas in het zonnetje gezet met deze mooie tekening:

Ben je benieuwd naar Simones verhaal?
Vraag dan hier haar gastles aan

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog