Ilana Kan-Pront

Image

"De hele oorlog dacht ik dat ik niet deugde en dat ik daarom niet was gewenst."

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Ilana Kan-Pront”

Ilana Kan-Pront

 • Concentratiekamp

  -
 • Onderduik

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: vanaf groep 7/8
 • Regio: Flevoland
 • Vergoeding: €49,50 PO en €59,50 VO per groep/klas (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten:  € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k

Gastspreker

Mijn vader Frits, geboren in 1934, was de middelste van drie kinderen. Joke was de oudste en Sieg de jongste. Samen met mijn grootouders Julius en Sophie Pront hadden zij een goed gezinsleven in Hilversum voor de oorlog.

In 1942 besluiten mijn grootouders hun drie kinderen in veiligheid te brengen. Het Utrechts Kindercomité regelt adressen voor Frits, Joke en Sieg. Frits vindt zijn eerste onderduikvader een nare man. Hij wordt fysiek, psychisch en seksueel mishandeld evenals zijn broertje Sieg. Het enige lichtpuntje is zijn zusje Joke, zij zit in dezelfde straat ondergedoken.

Frits gaat van adres naar adres en mist zijn ouders. 's Nachts schrijft hij denkbeeldige brieven met zijn vinger op het witte laken. Even ziet hij zijn vader in Nijmegen terug, maar als hij ’s ochtends wakker wordt, is hij weer verdwenen.

Mijn vader Frits moet zonder zijn ouders en zijn zusje verder na de oorlog. Zij worden verraden en vermoord in Auschwitz. Afscheid nemen blijft zijn hele leven een lastig punt. Dat geldt ook voor mij. Als ik mijn kinderen uitzwaai na een bezoek, word ik regelmatig emotioneel. Dat probeer ik altijd te verbergen, want eigenlijk schaam ik mij daarvoor. Oorlog werkt lang door en de verlatingsangst van mijn vader werkt ook door in mijn eigen leven.

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog