Job Cohen

Image

Hoe kun je bevriend blijven met iemand die jou, toen de nood hoog was, géén onderduikplek heeft willen geven? Die vraag had Job zijn moeder graag nog eens gesteld.

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Job Cohen”

Job Cohen

 • concentratiekamp

  -
 • onderduik

  -
 • verzet

  -
 • Joodse Raad

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: voortgezet onderwijs
 • Regio: Utrecht/Noord-Holland
 • Vergoeding:  €55,00 VO per klas (incl. € 10,00 korting particuliere donatie).
 • Reiskosten:  €0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Naarmate de oorlog vordert, voelt Hetty, de moeder van Job, zich steeds minder Nederlandse en steeds meer Jodin. Ze is op de universiteit aanwezig bij de rede van professor Cleveringa, die zijn woede uit over het feit dat zijn vermaarde leermeester ontslagen wordt omdat hij Joods is. Op dat moment voelt mijn moeder Hetty een diepe verbondenheid met alle aanwezigen: “ja, ik hoor er toch bij!”

Later, als ze ondergedoken is, wordt ze verraden, maar op weg naar De Hollandsche Schouwburg ontsnapt mijn moeder, en vraagt haar beste vriendin of ze bij haar kan onderduiken. Die vriendin, die een heel jong gezin heeft, durft dat niet. Bij een andere vriendin is ze wel welkom. Na de oorlog blijft ze met beiden even goed bevriend.

Erbij horen en meedoen! Dat is tekenend voor Hetty, en die houding heeft ze overgebracht op Job.

De gastles gaat ook over de Joodse Raad. De grootvader van Job, Hendrik Cohen, was voorzitter van de Joodse Raad Rotterdam. Wil je verdieping op dit thema? Theatergezelschap Mugmetdegoudentand speelt de voorstelling De Joodse raad op scholen in combinatie met een educatief programma. 
Twee jonge mensen proberen zich te verplaatsen in een situatie waarin ze verstrikt raken in verbijsterende dilemma's en uitzichtloze keuzes. Voor meer informatie klik hier.

De ontwikkeling van de gastles is mede mogelijk gemaakt door Maison de Bonneterie en de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam.

Job Cohen was onlangs te gast bij Matthijs Gaat Door. In de rubriek Forever Young vertelt hij meer over zijn werkzaamheden als gastspreker voor Na de Oorlog en de kracht van het persoonlijke verhaal.

Het fragment is via deze link te bekijken: Matthijs Gaat Door

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378