Karen Höften

Image

Herman Höften zette zichzelf niet op 1 tijdens de oorlog en redde daardoor talloze levens.

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Karen Höften”

Karen Höften

 • onderduik

  -
 • verzet

  /
 • Duur: 60 - 75 minuten
 • Doelgroep: PO (vanaf groep 7/8), VO, MBO, HBO en WO
 • Regio: Overijssel
 • Vergoeding: €49,50 PO en €59,50 VO per groep/klas (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten:  € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k

Downloads

Werkblad leerlingen basisonderwijs
Informatie voor docent basis onderwijs
Poster
Lesmateriaal vmbo
Lesmateriaal havo/vwo

Onze vader Herman groeit op in een socialistisch arbeidersgezin. Hij is 19 jaar als de oorlog uitbreekt. Als lid van de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), nodigde hij sprekers uit die spraken over het gevaar van de Duitse bezetting. Hij begint heel eenvoudig met een fietstochtje langs alle abonnees van Het (Vrije) Volk om ze te waarschuwen dat ze gevaar lopen. In de loop van de oorlog ontbond hij de AJC en zorgde ervoor dat de ledenadministratie 'kwijtraakte'.

Hij was niet de enige in zijn gezin. Zijn oudere broer Henk werkt bij het arbeidsbureau en als mensen maar enige twijfel tonen over hun hun tewerkstelling, zorgt Herman voor een onderduikadres.

Samen komen ze terecht in het gewapend verzet. Herman was actief bij verschillende regionale knokploegen, die later in de oorlog overgingen in de Landelijke Knokploeg. De overval op de Nederlandsche Bank  is het bekendste wapenfeit waar Herman aan deelneemt. Zijn broer Henk wordt zes weken voor de bankoverval opgepakt, mishandeld, doodgeschoten en onherkenbaar in het centrum in Almelo achtergelaten. Als represaillemaatregel wordt het ouderlijk huis van Herman in brand gestoken. Dit laat diepe wonden achter bij mijn hele familie.

Mijn vader Herman laat zich echter na de oorlog niet uit het veld slaan. Als gemeenteraadslid blijft hij opkomen voor de mensen die hulp nodig hebben. En die maatschappelijke betrokkenheid heeft hij op ons overgebracht!

Deze gastles wordt samen gegeven met Marja Höften.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog