Liesan Cohen-Löwenberg

Image

In 1933 komt Hitler aan de macht en probeert de opa van Liesan, Kurt Löwenberg, te vluchten uit Duitsland.

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Liesan Cohen-Löwenberg”

Liesan Cohen-Löwenberg

 • concentratiekamp

  -
 • onderduik

  -
 • verzet

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: vanaf groep 7/8
 • Regio: Flevoland
 • Vergoeding: €47,50 PO en €55,00 VO per groep/klas (incl. € 10,00 korting particuliere donatie),
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Lesmateriaal is in ontwikkeling

Hij had al snel door dat er voor Joden geen plaats was in Duitsland. Pas de derde keer lukt het hem om Nederland binnen te komen. Wanneer hij in de plaats van een vriend afspreekt met Anna Cohen, is het liefde op het eerste gezicht! Ze trouwen en in 1938 wordt Herman Löwenberg geboren in Amsterdam.

Dan breekt de oorlog uit en gaat opa Kurt als Jood in het verzet. Hij sluit zich aan bij dominee Ader, wordt opgepakt en naar Westerbork gedeporteerd. Vanwege zijn grote technische kennis wordt hij vrijgelaten en is hij verplicht voor de nazi's te werken onder Aus der Fünten. Als gezin worden zij in de Joodse Invalide in Amsterdam geïnstalleerd.

Dan krijgt kleine Herman een oproep. Moeder Anna zet alles in het werk om een sperre te krijgen. Dat lukt, maar uiteindelijk wordt het te gevaarlijk voor Herman en moet hij gescheiden van zijn ouders onderduiken. Een van zijn onderduikadressen is het 'verscholen dorp' bij Nunspeet. Een groep van hutten gedeeltelijk of helemaal onder de grond speciaal voor onderduikers.

En dan worden ze ontdekt door de nazi's... Herman vlucht als zevenjarig jongetje een boom in en dat is zijn redding! Na vele onderduikadressen wordt Herman door zijn ouders in Elburg opgehaald. Zij hebben het overleefd, maar dat geldt niet voor de meeste familieleden die zijn vermoord in de vernietigingskampen.

Subsidietraject gestart om het verhaal te ontwikkelen.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven


  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378