Lucienne Aster

Image

Stel je voor: je bent mijn moeder Louise en je bent 16 jaar. Je bent Joods en daarom moet je onderduiken samen met jouw zus Hanna en moeder Eva in een piepklein kamertje. 24 uur per dag altijd mensen om je heen. En constant die angst om ontdekt te worden...

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Lucienne Aster”

Lucienne Aster

 • concentratiekamp

  -
 • onderduik

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: vanaf groep 7/8
 • Regio: Provincie Noord-Holland
 • Vergoeding: €47,50 PO en €55,00 VO per groep/klas (incl. € 10,00 korting particuliere donatie),
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Op een dag gaat het echt niet meer en gillend ren je naar buiten. Kun je voorstellen wat een gevaar dat oplevert voor je moeder en je zus? 26 maanden later is het geld op. Er moest fl. 300 per week worden betaald. Een fortuin!

Maar dat is niet het enige. Jouw vader is opgepakt op straat, omdat hij even een regenjas zonder Jodenster aantrok. Daarom gaat hij de gevangenis in, de Weteringschansgevangenis in Amsterdam. Op zijn zakdoek schrijft hij aan zijn vrouw en zijn dochters waarom hij gevangen is genomen. Brieven mag hij niet schrijven.
Na een maand vertrekt hij plotseling naar Polizei durchgangskamp Amersfoort. Hij mag daar soms een brief schrijven, waarvan er twee zijn bewaard gebleven. Na vijf weken wordt hij op 15 juli 1942 naar Auschwitz gedeporteerd, waar hij na drie weken keihard werken wordt vergast.

Mijn moeder, haar zus Hanna en oma Eva krijgen alle drie los van elkaar gelukkig nieuwe onderduikplekken waar zij niet voor hoeven te betalen. Hier proberen zij te overleven, ondanks enkele razzia’s waar ze op het nippertje aan ontsnappen. Na de oorlog ontmoet mijn moeder wederom mijn vader, een kennis uit de wandelclub van voor de oorlog. Ze trouwen, maar mijn moeder komt de verschrikkingen uit de oorlog nooit helemaal te boven.

Deze gastles wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OC&W,  Emanuel Snatager Foundation,  JC Ruigrokstichting en het Initatievenfonds Stichting Leefomgeving Schiphol.

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378