Marga van Praag

Image

"Angst, eeuwige angst, dat is de enige straf die ik de Duitsers toewens, want angst is zo iets vreselijks".

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Marga van Praag”

Marga van Praag

 • concentratiekamp

  -
 • onderduik

  -
 • verzet

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: vanaf groep 7/8
 • Regio: Noord-Holland
 • Vergoeding: €57,50 PO en €65,00 VO per groep/klas (incl. € 10,00 korting particuliere donatie),
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Lesmateriaal is in ontwikkeling

Jaren na de oorlog, toen ik mijn ouders over die periode interviewde, zei mijn moeder Sari dat tegen mij. Zo ongelofelijk bang moet ze zijn geweest tijdens haar onderduikperiode samen met mijn vader Max in Boskoop.

Joods en vogelvrij verklaard door de nazi's. April 1942 wordt mijn moeder op straat in Amsterdam opgepakt bij een razzia. Ze wordt gevangen gezet in het hoofdkwartier van de SD, in de voormalige meisjes HBS aan de Euterpestraat. Na 24 uur komt ze onverwacht vrij. Ze doet Aus der Fünten, tweede man van de Zentralstelle für jüdische Auswanderung, sterk aan zijn nichtje denken.

Maar mijn vader en moeder ontsnapten ook samen ternauwernood aan een tweede razzia in Amsterdam, simpelweg doordat de nazi's hun voordeur per ongeluk oversloegen. Hoeveel geluk kun je hebben?

Mijn grootvader Jacques Hornemann had samen met zijn broer Mozes al voor de Eerste Wereldoorlog een slagerij in Boskoop, die verkochten ze  aan hun medewerker Manus Bontekoe. Opa Sjaak verhuisde naar Amsterdam om zijn gezin een kansrijke toekomst te geven. Toen de oorlog uitbrak was het de familie Bontekoe die zorgde voor vele onderduikadressen voor een groot gedeelte van mijn familie. Manus was zeer actief in het verzet.

"Aufmachen!" Geschreeuw, een harde bons op de deur. Mijn grootouders en het jongste zusje van mijn vader, die samen op een ander adres in Boskoop zaten ondergedoken, worden opgepakt .Ze zijn verraden. Via het Huis van Bewaring in Amsterdam worden ze overgebracht naar Doorgangskamp Westerbork. Vandaar, niet veel later op transport gesteld naar Auschwitz. Daar zijn mijn grootouders en Hannie bij aankomst meteen vergast.

Mijn vader Max pakt na de oorlog zijn beroep als zanger weer op. Voor de Vara-radio groeit hij uit tot een nationale beroemdheid. Mijn moeder Sari schreef teksten voor hem. Ik word een jaar na de oorlog geboren, maar die angst hebben zij onbewust op mij overgebracht en is bij mij nooit meer weggegaan.

Subsidietraject gestart om dit verhaal te ontwikkelen.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378