Marijke Levendig

Image

Voor de Tweede Wereldoorlog bestond de armste populatie in Amsterdam uit Joden. En toch telkens weer die vooroordelen...

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Marijke Levendig”

Marijke Levendig

 • Onderduik

  -
 • Vernietigingskamp

  /
 • Duur: 60 - 75 minuten
 • Doelgroep: PO (vanaf groep 7/8)
 • Regio: Overijssel
 • Vergoeding: €49,50 PO per groep (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten:  € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k

Gastspreker

Downloads

Werkblad leerlingen basisonderwijs
Informatie voor docent basis onderwijs
Poster
Lesmateriaal vmbo
Lesmateriaal havo/vwo

Mijn opa Isaac en oma Sara Appelboom-Citroen waren straatarm, zo arm dat ze financiële ondersteuning kregen van de gemeente Amsterdam. En zij waren niet de enige Joden. Voor de Tweede Wereldoorlog bestond de armste populatie in Amsterdam uit Joden. En telkens weer die vooroordelen...

Toch hadden zij lef. Mijn opa Isaac begon in 1932 een zuurhandel in olijven, zure bommen, zure uitjes, maar hij werd beroemd om zijn pekelzuur. En zo kreeg het gezin met hun vier dochters Bep, Celina, Lena en Anna, een goed leven.

Mijn moeder Celina was getrouwd met mijn niet-Joodse vader Joop. Omdat hij niet als dwangarbeider te werk gesteld wilde worden in Duitsland zat hij ondergedoken bij Werkspoor in Amsterdam. Als gemengd gehuwde vrouw kreeg zij vrijstelling van deportatie van de nazi's, maar ook dan was je als Jodin je leven niet zeker... De oorlog had niet langer moeten duren, want dan was mijn moeder Celina ook op transport naar de vernietigingskampen gezet, net zoals mijn grootouders.

In '42 is het zover. 'Aufmachen', er wordt op de deur gebonkt! 'Mitkommen'. De nazi's houden een razzia en mijn grootouders worden opgepakt en naar Westerbork gedeporteerd. Vijf dagen later eindigt hun leven in de gaskamer van Auschwitz.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog