Miriam Vaz Dias

Image

In Amsterdam stond iedereen extra dik gekleed om “gehaald” te worden, toen ze onverwacht van de nazi's de boodschap kregen “Sie können bleiben”.

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Miriam Vaz Dias”

Miriam Vaz Dias

 • Concentratiekamp

  -
 • Onderduik

  -
 • Vernietigingskamp

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: vanaf groep 7/8
 • Regio: Friesland
 • Vergoeding: € 49,50 (incl. € 50,00 korting particuliere donatie)
 • Reiskosten:  € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k

Gastspreker

Downloads basisonderwijs

Werkblad leerlingen basisonderwijs
Informatie voor docent basis onderwijs
Poster
Lesmateriaal vmbo
Lesmateriaal havo/vwo

22 Jaar was mijn vader, Ben Vaz Dias uit Amsterdam, toen hij in 1929 op zoek naar werk en avontuur naar Nederlands Indië vertrok. Op de boot ontmoette hij Willy Noach uit Zutphen, het werd zoutwaterliefde. Willy was met haar ouders, zij wilden gaan wonen en werken daar. Oma Noach kon niet goed tegen het klimaat, dus kwamen ze na een jaar terug. Inmiddels waren Willy en Ben in Malang getrouwd.


In 1940 woonden ze, met drie kinderen in Maarn. Isra, de oudste schreef na de oorlog een boekje vol over wat er allemaal gebeurde in die vreselijke jaren. Mij biedt het een schat aan informatie, omdat er thuis weinig tot nooit over werd gesproken.

Het gezin kroop meerdere malen door het oog van de naald. Bijvoorbeeld in Maarn, doordat Ben een maagbloeding simuleerde en de oproep om zich als gezin te melden voor deportatie, verviel. Drie maanden lag hij in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht. Later, in Amsterdam, stond iedereen extra dik gekleed om “gehaald” te worden, toen ze onverwacht de boodschap kregen “Sie können bleiben”. De angst zat er goed in en dus reden genoeg om onder te duiken, ouders van de kinderen gescheiden. Opa en Oma Noach waren toen al gedeporteerd naar Westerbork en kort daarna vermoord in Auschwitz. Na de oorlog kwamen er nog twee dochters, van wie ik de jongste ben.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog