Mirjam Schwarz

Image

Thea Windmuller: een Joods meisje uit Winterswijk dat als tiener volop geniet. Dol op tafeltennis, uitgaan en op jongens. Totdat het onheil toeslaat.

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Mirjam Schwarz”

Mirjam Schwarz

 • concentratiekamp

  -
 • onderduik

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: vanaf groep 7/8
 • Regio: Gelderland
 • Vergoeding: €52,50 PO en €65,00 VO per groep/klas (incl. € 10,00 korting particuliere donatie),
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Ze wordt verliefd op Wolfgang Maas, een uit Duitsland gevluchte Joodse jongen die in Winterswijk de technische school doet, omdat dat in eigen land niet meer mag.

Ze verliezen elkaar uit het oog als ze gaan onderduiken. Wolfgang in Amsterdam, Thea in Friesland. Daar schrijft ze in haar dagboek over het naderend onheil van deportatie naar Polen, waar ze vreest te worden doodgeschoten: ‘Ik ben jong en er ligt een heel leven voor me. Wat zonde, dat je leven zo voorbij moet gaan en dan nog in je mooiste leeftijd. Wat hebben wij toch op ons geweten dat we dit moeten doorstaan en zien te overleven?’

Vanuit hun onderduikadressen schrijven Thea en Wolfgang elkaar veel brieven. Eind 1943 zien ze elkaar weer als Thea vanuit Friesland, waar ze het niet langer kan uithouden, naar Amsterdam gaat. Op het onderduikadres van Wolfgang hebben ze nog zeven gelukkige dagen samen. Tot hun adres wordt verraden en ze beiden worden afgevoerd naar Westerbork. Op 25 januari 1944 worden ze op transport gesteld naar Auschwitz, waar Thea drie dagen later wordt vergast. Wolfgang overlijdt er in de loop van het jaar.
Zie ook de reportage van EenVandaag.

Subsidietraject gestart om het verhaal te ontwikkelen.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven


  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378