Nanno Kleiterp

Image

De moeder van Nanno is Joods en heet Maja. Ze is 15 jaar wanneer de oorlog uitbreekt. Maja heeft tot dan toe een onbezorgd leven. Totdat de oorlog uitbreekt...

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Nanno Kleiterp”

Nanno Kleiterp

 • Onderduik

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: PO (vanaf groep 7/8)
 • Regio: Zuid-Holland
 • Vergoeding: €49,50 per groep (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

In 1940 ziet Maja als jong meisje vanuit haar huis in Den Haag de bommenwerpers overvliegen. De oorlog begint!

Haar grootvader heeft een goedlopende papierfabriek in Den Haag. Op het moment dat zijn papierfabriek op last van de nazi's moet worden overgedragen aan een 'Verwalter', ontpopt zich een verrader in de directie. Van de een op de andere dag is haar grootvader zijn bloeiende fabriek kwijt, alleen omdat hij Joods is!

Haar oma ziet helder wat er zal gaan gebeuren en wil zelfmoord plegen. Gelukkig wordt zij op dat moment gered, maar niet voor lang...

En dan valt er ook bij hen een oproep in de bus om van de nazi's om naar Westerbork te worden gedeporteerd. Nanno's grootvader regelt verschillende onderduikadressen voor de hele familie. Zijn moeder Maja duikt onder op twee verschillende adressen, wordt aangerand en leeft constant in angst. Iets wat haar nooit meer loslaat. Nanno is vernoemd naar een van haar "onderduikouders".

Deze gastles is mede mogelijk gemaakt door Maison de Bonneterie, Casterenshoeve en Joods Leven Den Haag.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog