Pauline van der Schrieck

Image

Frits was betrokken bij het eerste Leidse illegale blad 'Ik zal handhaven', een dekmantel van het ontluikende verzet.

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Pauline van der Schrieck”

Pauline van der Schrieck

 • Onderduik

  -
 • Verzet

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: vanaf groep 7/8
 • Regio: Zuid-Holland
 • Vergoeding: €49,50 PO en €59,50 VO per groep/klas (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Frits van der Schrieck was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij ruilde zijn onbezorgde studentenleven in voor een ongewisse toekomst. Zijn drijfveer? Mensen helpen, die om wat voor reden dan ook naar onbezet gebied wilden vluchten.

Frits studeert in 1940 Nederlands recht aan de Leidse universiteit. Hij is een vriend en studiegenoot van Erik Hazelhoff Roelfzema, Soldaat van Oranje, en helpt hem bij zijn vlucht naar Engeland. Samen zijn ze lid van de Leidse studentenvereniging Minerva. Hun jaarclub heet 'De Musketiers'. Frits is betrokken bij het eerste Leidse illegale blad 'Ik zal handhaven', een dekmantel van het ontluikende verzet. Vanaf 1938 is hij voorzitter van de Leidse afdeling van de International Friendship League.

Eind november 1940 gaan de Leidse studenten massaal in staking naar aanleiding van de landelijke maatregel om alle Joodse hoogleraren en docenten te ontslaan. Met die staking geeft Frits zijn steun aan de decaan van de rechtenfaculteit prof. mr. R. Cleveringa na zijn beroemde protestrede. De universiteit en Minerva worden hierop gesloten.

Frits is de drijvende kracht op de achtergrond en heeft een vooruitziende blik. Nog voor het grote studentenprotest van november 1940 is Frits al op de fiets om via familieleden in Frankrijk een internationale escaperoute te bekijken: de van Niftrikroute. Frits spioneert, saboteert en zorgt voor onderduikplekken tijdens de oorlog. Toch wordt ook hij opgepakt, maar weet op bijzondere wijze de verschrikkingen van zijn gevangenschap te overleven...

Subsidietraject gestart om dit verhaal te ontwikkelen.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog