Sandra Blankstein-Cohen

Image

Stel je voor: je bent een nakomertje uit een warm Joods gezin en je wordt Bernhard genoemd. De oorlog breekt uit. Jouw drie oudere broers krijgen een oproep van de nazi's en worden naar Westerbork gedeporteerd.

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Sandra Blankstein-Cohen”

Sandra Blankstein-Cohen

 • Concentratiekamp

  -
 • Onderduik

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: vanaf groep 7/8
 • Regio: Flevoland
 • Vergoeding: €49,50 PO en €59,50 VO per groep/klas (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Jouw vader is diamantslijper en krijgt daarom uitstel van transport. De nazi's wilden de bloeiende diamantindustrie overnemen en hadden de diamantslijpers nog nodig.

In 1943 is het dan toch zover ... Bernhard wordt samen met zijn ouders opgeroepen en gedeporteerd via Westerbork naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Al snel wordt zijn vader vandaaruit naar Berlijn gestuurd, waar hij overlijdt aan uitputting. Zijn moeder komt in de zoutmijnen terecht om daar wapens te maken voor de nazi's.

En Bernhard? Hij wordt opgevangen door de Pools-Joodse verpleegster Luba: de Engel van Bergen-Belsen. Bernhard overleeft het kamp ternauwernood en wordt met het eerste militaire vliegtuig naar Eindhoven gebracht, waar hij uiteindelijk met zijn moeder wordt herenigd.

Sandra: "Mijn oma droeg een zwaar juk; haar man en drie oudste kinderen waren vermoord. Alleen omdat ze Joods waren. En dat werkt generaties lang door."

Deze gastles is mede mogelijk gemaakt door de Emanuel Snatager Foundation.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog