Saskia Goldschmidt

Image

‘Ik heb jullie nooit met de oorlog willen belasten,’ was een bekende uitspraak van Saskia Goldschmidts vader Paul. Een man die ternauwernood concentratiekamp Bergen-Belsen overleefde, familieleden verloren had en al op de rand van de dood verkeerde, toen hij door de Russen bevrijd werd.

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Saskia Goldschmidt”

Saskia Goldschmidt

 • Concentratiekamp

  -
 • Onderduik

  -
 • Verzet

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: PO (vanaf groep 7/8), VO, MBO, HBO en WO
 • Regio: Noord-Holland
 • Vergoeding: €49,50 PO en €65,00 VO per groep/klas (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Gastspreker

Zijn verlangen werd voor Saskia een onmogelijke opdracht. Opgroeien in de schaduw van het concentratiekamp is een lastige klus. Want hoewel er bijna nooit gesproken werd over het kamp, was het dagelijks aanwezig in het ouderlijk huis.

En omdat vragen onbetamelijk waren, probeerde Saskia heimelijk zoveel mogelijk te weten te komen. Op haar eigen ‘onderduikplek’ oefende ze en bestudeerde de foto’s die de bevrijders van Bergen-Belsen van de broodmagere gevangenen hadden gemaakt. Het Dagboek uit Bergen-Belsen, dat door Renata Laqueur, de eerste vrouw van haar vader geschreven was, werd de ‘encyclopedie van haar vaders leed'. In dat dagboek wordt verteld over de mishandelingen, de honger en het ‘Verloren Transport,’ de dodentrein waarmee Paul en Renata de laatste weken van de oorlog door Duitsland werden vervoerd.

Saskia Goldschmidt ontwikkelde als theatermaakster projecten voor kinderen en jongeren die erop gericht waren om verzwegen familieverhalen naar de oppervlakte te brengen. Tien jaar geleden begreep ze dat er een verhaal was blijven liggen. Ze deed onderzoek naar de verzwegen verhalen van haar vermoorde haar familieleden en schreef er een boek over: Verplicht gelukkig, portret van een familie. Sindsdien schrijft zij romans. De geschiedenis van haar familie en van antisemitisme, racisme en het effect van uitsluiting op kinderen en familie, is een thema dat in veel van haar boeken terugkeert en waarover ze graag met kinderen en jongeren in gesprek gaat.

Deze gastles wordt mede mogelijk gemaakt door Emanuel Snatager Foundation en Maison de Bonneterie.

Fotograaf: Harmen de Jong

Image

De Joodse Straat

Joods leven in Nederland omvat veel meer dan alleen de Holocaust. Op joodsestraat.nl kan virtueel door een vooroorlogse Joodse straat worden ‘gewandeld’.

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog