Sponsor Roba Metals

Image

Sponsor Roba Metals

Roba Metals, van oorsprong een joods familiebedrijf, is sponsor van NA DE OORLOG. Paul Cohn, directeur van het staal- en metaalbedrijf, legt graag uit waarom.

De twee grootvaders van Paul vluchtten in de jaren '30 vanuit Duitsland naar Nederland, omdat het daar niet langer veilig was voor joden. Zij begonnen in 1937 het staal- en metaalbedrijf Roba Metals, dat bloeide tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In deze periode werd het bedrijf onder leiding van een Verwalter, een bewindvoerder van de nazi's, leeggehaald en er bleef maar weinig van over. Na afloop van de oorlog moest het bedrijf van nul weer worden opgebouwd. Niet alleen het bedrijf was getekend door de oorlog, maar ook de familie Cohn. Veel familieleden hebben deze tijd uiteindelijk niet overleefd.

Paul Cohn: "Het gaat niet alleen om geld verdienen, maar wij zitten in een positie om iets terug te kunnen doen en dat willen wij ook graag. NA DE OORLOG leek ons een mooi doel, omdat zij niet alleen stilstaan bij wat er in het verleden gebeurd is, maar ook de link maken met het heden en de toekomst. We mogen nooit vergeten wat er gebeurd is en hoe voorkomen we dat het ooit nog eens gebeurt?"

Volgens Paul gaat het voornamelijk om een gebrek aan kennis van de huidige generatie, waardoor er veel -vaak negatief- gesproken wordt over joden. "Het is mooi dat de gastlessen van NA DE OORLOG zorgen voor meer bewustzijn over antisemitisme, ook nu nog."

Door de sponsoring van Roba Metals kan Yasmin Richards uit IJsselstein worden opgeleid. Zij vertelt het verhaal van haar opa die een boek schreef tegen Hitler en daardoor in de gevangenis belandde in Duitsland en werd gemarteld. Hij dook onder, werd verraden en ontsnapte uit Kamp Westerbork.

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog