Stella Lens

Image

Rotterdam, 14 mei 1940, halverwege de dag.
De bombardementen beginnen en het is een hels lawaai. Iedereen is in doodsangst. De nazi's komen er aan!

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Stella Lens”

Stella Lens

 • Concentratiekamp

  -
 • Terugkeer

  -
 • Vluchteling

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: PO (vanaf groep 7/8), VO, MBO, HBO en WO
 • Regio: Zuid-Holland
 • Vergoeding: €49,50 PO en €59,50 VO per groep/klas (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
  per groep/klas
 • Reiskosten:  € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k

Gastspreker

'Papa, mama, wat gebeurt er?', vraagt haar broer Willem, terwijl ze in de voorkamer op de eerste etage staan. Iedereen kijkt naar buiten en ziet bommenwerpers overvliegen. De huizen aan de overkant van de straat staan in brand, want daar is er een bom ingeslagen. 'We moeten weg', roept haar moeder Engel. ‘Wat nemen we mee?' 'Geen tijd’, roept haar vader Leen. ‘We moeten hier zo snel mogelijk uit'.

Hij heeft het nog niet gezegd of de hele voorgevel van hun huis vliegt er uit, maar de trap blijft staan. ‘Rennen’, zegt haar vader Leen en gelukkig kunnen zij nog net de trap af lopen, zo naar buiten.

Stella is Joods en overleeft WO2 door een grote dosis geluk. Zij zat in de buik van haar moeder toen de oorlog uitbrak en Rotterdam werd gebombardeerd. Het gezin woonde in het centrum van Rotterdam, moest halsoverkop vluchten en komt in Den Haag terecht.

Bijna haar hele familie werd vermoord in Auschwitz, behalve haar moeder. Zij trouwde met haar niet-Joodse vader Leen. Vandaar dat zij als gezin in eerste instantie niet op transport naar Westerbork hoefden. Haar vader verliet echter het gezin middenin de oorlog om nooit meer terug te komen. Ze waren daardoor een dankbare prooi voor de nazi’s.

Als door een wonder overleven haar moeder, haar broer Willem en Stella zelf de oorlog.

Deze gastles is mede mogelijk gemaakt door de Tobias en Nettie van Blankenstein Stichting.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog