Talma Joachimsthal

Image

Wat doe jij voor anderen die worden uitgesloten of gevaar lopen?

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Talma Joachimsthal”

Talma Joachimsthal

 • Concentratiekamp

  -
 • Onderduik

  -
 • Verzet

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: PO (vanaf groep 7/8), VO, MBO, HBO en WO
 • Regio: Utrecht/Amsterdam
 • Vergoeding: €49,50 PO en €59,50 VO per groep/klas (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten:  € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k

Gastspreker

Downloads

Werkblad leerlingen basisonderwijs
Informatie voor docent basis onderwijs
Poster
Lesmateriaal vmbo
Lesmateriaal havo/vwo

'We moeten maar alles doen, wat we kunnen.'
Dit schreef mijn tante Clara Joachimsthal toen zij Joodse vluchtelingen wilde helpen. Clara was psychologisch pedagoge en ook Joods, net als mijn opa Sal. Beiden probeerden ze te helpen, terwijl ze zelf ook gevaar liepen.

Wat doe jij voor anderen die worden uitgesloten of gevaar lopen?

Bij mijn oma Steppy hing een foto van een jongeman met sigaret. Dat was mijn opa Sal Joachimsthal. Sal was de laatste directeur van het familiebedrijf Joachimsthal: een boekhandel, uitgeverij en drukkerij die 120 jaar lang gevestigd was in het hart van de Jodenbuurt, totdat de Tweede Wereldoorlog kwam en alles te gronde ging. Veel familieleden werden vermoord en de bedrijven leeggeroofd.

In de oorlog werd mijn opa Sal door de Duitsers gedwongen Het Joodsche Weekblad te drukken. Als Sal zou weigeren dan zouden hij, zijn familie en ruim 60 man personeel afgevoerd worden naar 'het Oosten'. Sal kreeg in de oorlog meermaals aangeboden om met Steppy en hun inmiddels geboren zoon Albert onder te duiken, maar dit had hij afgeslagen. Hij wilde zijn personeel niet in de steek laten.

Op 29 september 1943 wordt er uiteindelijk ook bij mijn grootouders op de deur gebonkt en geschreeuwd: 'mitkommen'! Het gezin van Sal en ook personeel van Joachimsthal wordt naar Westerbork gedeporteerd.
Vijf maanden later belanden mijn grootouders en mijn vader Albert in concentratiekamp Bergen-Belsen. Ook mijn tante Clara komt daar terecht, nadat zij gearresteerd is op haar onderduikadres. In het kamp blijft Clara anderen helpen.
Vlak voor de bevrijding van Bergen-Belsen overlijdt mijn opa Sal. Steppy, Albert en Clara maken die bevrijding ook niet mee, zij zitten in een van de laatste transporten naar Theresienstadt. Na drie weken worden zij alsnog bevrijd in het dorpje Tröbitz in Duitsland. Mijn vader Albert en mijn oma Steppy overleven alles ternauwernood, maar tante Clara overlijdt in Tröbitz.

Deze gastles wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog