



Na de Oorlog in het theater
De Tweede Wereldoorlog komt steeds verder van de huidige generaties af te staan. Het delen van een persoonlijk verhaal is dé manier om vragen en gedachten over geschiedenis, oorlog en vrijheid levend en concreet te maken. In het kader van de Nationale Dodenherdenking doken vier gastsprekers van Na de Oorlog rondom 4 mei het theater in met een persoonlijke, aangrijpende en interactieve theatervoorstelling. Dat leverde zowel volle zalen als vele hartverwarmende reacties op. Wordt dus vervolgd! Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Martijn Docters
Martijn Docters vertelde op zaterdag 30 april in Pand P te Eindhoven het indrukwekkende verhaal van zijn vermoorde Joodse neefjes Edo en Lexje Hornemann. In 1945 werden zij na het ondergaan van gruwelijke medische experimenten in de kelders van een verlaten schoolgebouw in Hamburg door de nazi’s vermoord. Zij werden slechts 12 en 8 jaar oud. Een verhaal dat nooit vergeten mag worden…
Discriminatie, antisemitisme en ontmenselijking
Martijns verhaal is relevant voor jong en oud. 'Naast dat ik vertel over het verleden, leg ik ook de link naar vandaag de dag. Denk aan discriminatie, antisemitisme, ontmenselijking en het belang van vrijheid, democratie en gelijke rechten. Onderwerpen die ook in deze tijd zeer actueel zijn en waarover ik na afloop met het publiek in discussie ga’, vertelt Martijn.
Het Hornemann Huis
Naast dat Martijn gastspreker is bij Na de Oorlog, is hij oprichter van het Hornemann Huis dat momenteel in ontwikkeling is. ‘Het wordt een plek waar de geschiedenis van het gezin Hornemann tot leven komt aan de hand van foto’s, persoonlijke verhalen en gastcolleges. Daarnaast word je voor dezelfde dilemma’s gesteld als waar de familie - en met hen vele andere gezinnen - tijdens de oorlog mee te maken kreeg’, aldus Martijn. Binnenkort hoopt hier de eerste bezoekers te kunnen verwelkomen.
Edo en Lexje Hornemann,
een nazi-experiment op Joodse kinderen (10+)
- Verteller: Martijn Docters
- Tekstschrijver/regisseur: Sara-Joan van der Kallen
- Fotografie: Frank van Delft
- Film: Noël van Rens
- Productie: Na de Oorlog
Mede mogelijk gemaakt door Cultuur Eindhoven en het DELA Fonds.
Bekijk hier de mini-docu met Martijn Docters.

Yasmin Richards
Yasmin Richards vertelde op 4 mei in Pantalone te IJsselstein het indrukwekkende verhaal haar opa Maurits Jacob Vles, die een satirische kroniek schreef over Hitler en daardoor in de gevangenis in Keulen belandt. Maurits wordt gemarteld en uiteindelijk weer vrijgelaten. Daarna duikt Yasmins opa onder. Dan wordt hij verraden. Maar dankzij een slim plan én een dosis geluk weet Maurits uit doorgangskamp Westerbork te ontsnappen…
Don Quichot van München
Na afloop van haar verhaal ging Yasmin met het publiek in gesprek over thema’s als racisme, discriminatie, tolerantie en vrijheid van meningsuiting. ‘Mijn opa werd opgepakt omdat hij gebruikmaakte van het recht op vrijheid van meningsuiting toen hij zijn boek Don Quichot van München (1933) schreef. Dit recht verdween onder de nazi's en dat is een van de redenen waardoor de rechtsstaat niet meer functioneerde.’ De centrale vraag die Yasmin altijd na afloop van haar verhaal stelt is: kun en mag je alles zeggen wat je wilt?
Maurits Vles, een schrijver in verzet (10+)
- Verteller: Yasmin Richards
- Muzikale begeleiding op gitaar: Levi Richards
- Tekstschrijver/regisseur: Sarah van der Vlerk
- Fotografie: Mijke Bos
- Film: Noël van Rens
- Productie: Na de Oorlog
Mede mogelijk gemaakt door ROBA Metals + Louis Polack
Bekijk hier de mini-docu met Yasmin Richards.

Judith Goudsmit
Judith vertelde op 4 mei op theatrale en interactieve wijze haar verhaal in Perdu te Amsterdam. Samen met het publiek herdacht ze de Tweede Wereldoorlog en deelde ze haar indrukwekkende familiegeschiedenis. Judiths moeder was Betty Oudkerk, een kinderverzorgster in verzet. De Joodse Betty redt samen met twee andere verzorgsters 600 kinderen uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg. Maar hoe kan iemand die zoveel lef heeft getoond, het zo lastig vinden om trots te zijn? Een bijzonder verhaal over moed en verzet.
Judith stond dit keer als verteller op de planken om haar familiegeschiedenis met een breed publiek te delen. Judith: ‘Er is nog steeds zoveel uitsluiting en kwetsing in de wereld. En dat is wat mij zo drijft om het verhaal over mijn moeder te vertellen. Dit mag nooit meer gebeuren.’ Na afloop van haar ging Judith met het publiek in gesprek over thema’s als antisemitisme, uitsluiting en ontmenselijking.
Betty Oudkerk,
een kinderverzorgster in verzet (10+)
- Verteller: Judith Goudsmit
- Tekstschrijver/regisseur: Jelle Zijlstra
- Fotografie: Mijke Bos
- Film: Noël van Rens
- Productie: Na de Oorlog
Mede mogelijk gemaakt door Maison de Bonneterie en B’nai B’rith Loge Hilleel.
Bekijk hier de mini-docu met Judith Goudsmit.

Robert Duizend + Residentie Orkest
Op de viool van zijn vader speelde en vertelde Robert op 4 mei in de Synagoge te Delft het spannende, maar ook tragische verhaal van zijn Joodse ouders die de Holocaust hebben overleefd. Robert werd muzikaal bijgestaan (klarinet, viool en cello) door drie leden van het Residentie Orkest Den Haag. Hij herdacht samen met het publiek de Tweede Wereldoorlog. Na afloop van de Dodenherdenking deelde hij als muzikale verteller zijn indrukwekkende familieverhaal.
Indrukwekkend familieverhaal
”Hoe kun je zo gek zijn op treinen na alles wat je in de oorlog hebt meegemaakt?” Dat werd de vader van Robert nog wel eens gevraagd, nadat hij met de trein naar Kamp Westerbork en vandaar naar concentratiekamp Bergen-Belsen was gedeporteerd. Om tenslotte ook het laatste transport van de nazi’s, dat strandde bij Tröbitz, te overleven. Robert vertelde ook over zijn moeder, die de eerste jaren van de oorlog is ondergedoken. Later vindt ze de moed om als verpleegster met een vals diploma in een ziekenhuis te gaan werken dat onder leiding van de nazi’s stond. Een indrukwekkend familieverhaal, dat bezoekers (muzikaal) wist te raken.
Robert Duizend + Residentie Orkest
Omdat ze Joods waren... (10+)
- Verteller: Robert Duizend
- Tekstschrijver/regisseur: Deborah Lens
- Musici: Drie leden van het Residentie Orkest
- Compositie en arrangement: Bob Zimmerman en Dave Herman
- Fotografie: Mijke Bos
- Film: Noël van Rens
- Productie: Na de Oorlog
Mede mogelijk gemaakt door NS en Prins Bernhard Cultuurfonds.
Bekijk hier de mini-docu met Robert Duizend.
Op de hoogte blijven?
Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrievenContact
info@nadeoorlog.nl
085-2500281
06-39762378