Theo van de Voort

Image

‘Hanna, denk eens aan die duizenden kinderen. Duizenden kinderen die naar de concentratiekampen moeten!’

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Theo van de Voort”

Theo van de Voort

 • onderduik

  -
 • verzet

  /
 • Duur: 60 - 75 minuten
 • Doelgroep: vanaf groep 7/8
 • Regio: Limburg
 • Vergoeding: €49,50 PO en €59,50 VO per groep/klas (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Dat zei mijn oma tegen mijn tante Hanna begin 1943. Hanna was gevraagd door het Amsterdamse studentenverzet om de kinderen uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam te laten onderduiken in het relatief rustige Noord-Limburg.

‘Moet ik dit wel doen? Je hebt net een hersenbloeding gehad’, zegt Hanna tegen mijn oma die ze moet verzorgen. Maar al snel zit ze tot over haar oren in het verzetswerk. Zo’n 123 Joodse kinderen moeten via hun huis in Tienray bij gastgezinnen worden ondergebracht.

De appel valt uiteraard niet ver van de boom. Mijn hele familie zit in het verzet. Ze bieden onderduik aan piloten, zoeken onderduikadressen en ons huis was een opslagplaats voor voedselbonnen en persoonsbewijzen. Mijn ouders zaten altijd in angst over mijn drie zussen.

In 1944 is het zover! Er wordt gevochten bij Overloon en de granaten vliegen hen om de oren. Snel worden mijn zussen naar binnen gehaald, maar de buren overleven het niet. Halsoverkop vluchten ze naar Tienray naar mijn tante Hanna, maar ook daar zijn ze niet veilig.

Datzelfde geldt voor mijn tante Hanna. Ook zij wordt opgepakt door de nazi’s, maar komt door hulp van een vriendin wonder boven wonder weer vrij. Samen met de meeste Joodse onderduikkinderen overleeft mijn familie de oorlog, maar de oorlog is nooit ver weg ...

Deze gastles wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Elisabeth Strouven Fonds.

Image
Hier komt een quote en dient als review. Daarmee wordt de gastspreker en zijn/haar programma aangeprezen en de referentie zorgt voor geloofwaardigheid.
naam + school/organisatie

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog