Vijf vragen aan Aviva Witt

Image

Vijf vragen aan Aviva Witt

In 'Vijf vragen aan' willen wij jou laten kennismaken met onze gastsprekers. Wat beweegt hen om hun verhaal te delen en wat zijn hun obstakels en bijzondere momenten die zij tegenkomen?

Aviva's oma was met een Joodse man getrouwd en hij werd vlak voor het einde van de oorlog vermoord. Frank Polak, de oom van Aviva, schreef het boek 'Wie trouwt er nou met een Jood'. In navolging van hem vertelt Aviva als gastspreker bij NA DE OORLOG het verhaal van haar oma ten tijde van de oorlog.

Waarom wil jij jouw verhaal delen?

Jammer genoeg heb ik het gevoel dat het nog steeds nodig is dat dit soort verhalen verteld worden. De oudere generaties zijn veelal goed op de hoogte, maar kinderen krijgen tegenwoordig niet veel meer mee dan wat er in de geschiedenisboeken staat. Het is aan mij en aan andere gastsprekers om dit stukje geschiedenis nader toe te lichten. Ons persoonlijke verhaal triggert de verbeelding en roept emotie op.

Mensen denken soms dat de oorlog is afgelopen toen Nederland in 1945 bevrijd werd

Wat is voor jou de grootste uitdaging als gastspreker?

Ik heb inmiddels het verhaal over mijn oma ruim zestig keer verteld aan verschillende klassen. Het verhaal is iedere keer hetzelfde, maar de hele ervaring en de nagesprekken met de leerlingen maken het keer op keer weer een unieke gastles. Het belangrijkste en ook meteen de grootste uitdaging vind ik om kinderen te laten inzien dat de oorlog niet stopt bij degenen die de oorlog ook daadwerkelijk hebben meegemaakt. Dit dendert nog generaties lang door en dat is soms moeilijk om duidelijk te maken aan de veelal jonge leerlingen die ik voor mij heb.

Welke ervaring als gastspreker zal jou altijd bijblijven?

In Heemstede was een vrouw aangeschoven bij een gastles, omdat zij nieuwsgierig was naar mijn verhaal. Na afloop was zij zichtbaar ontroerd. Ik vergeet soms wat voor impact het verhaal heeft, maar het is goed dat ik er soms aan herinnerd word. Uiteraard blijft het ook voor mij emotioneel, maar na het regelmatig verteld te hebben, heb ik een zekere afstand voor mijzelf gecreëerd.
Een ander moment dat mij altijd zal bijblijven is toen ik een groot applaus kreeg na afloop van mijn les en de vraag kreeg of ik de volgende dag terug kon komen.

Ik kreeg een groot applaus en de vraag of ik morgen terug kon komen

Wat heb je over jezelf geleerd tijdens het traject bij NA DE OORLOG?

Mensen denken soms dat de oorlog is afgelopen toen Nederland in 1945 bevrijd werd. Zeker sinds het moment dat ik in mijn eigen familieverhaal ben gedoken, realiseer ik mij dat de oorlog generaties lang doorleeft. Ook nu nog. Daarom vind ik het ook zo belangrijk om het verhaal van mijn oma, maar ook andere verhalen uit de oorlog, levend te houden.

Wat is het mooiste advies dat jij ooit hebt gekregen?

Eén van de meest gestelde vragen die je als kind krijgt is 'Wat wil je later worden als je groot bent?'. Eindelijk kan ik hier antwoord op geven. Ik vind het een geschenk dat ik als naoorlogse gastspreker dit verhaal mag vertellen. Als ik maar één kind kan raken tijdens een gastles, heb ik mijn doel al bereikt.

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog