Vijf vragen aan Louis de Leeuwe
In 'Vijf vragen aan' willen wij jou laten kennismaken met onze gastsprekers. Wat beweegt hen om hun verhaal te delen en wat zijn hun obstakels en bijzondere momenten die zij tegenkomen?
Louis is in opleiding als gastspreker bij NA DE OORLOG. Hij vertelt het verhaal van zijn vader uit Den Haag die tijdens de oorlog op meer dan 25 verschillende onderduikadressen heeft gezeten. Mede daardoor heeft hij uiteindelijk de oorlog kunnen overleven, maar uiteraard niet zonder impact op de rest van zijn leven. Tijdens de oorlog is hij vrijwel zijn hele familie kwijtgeraakt. Louis wordt opgeleid als gastspreker met het sponsorgeld van Maison de Bonneterie.
Waarom wil jij jouw verhaal delen?
De generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, kan vaak niet meer vertellen wat zij hebben meegemaakt. Daarom vind ik het de taak van de naoorlogse generatie om dat stokje over te nemen. Ik vind het belangrijk om kinderen en jongeren te laten weten wat er kan gebeuren als je gediscrimineerd wordt op basis van je afkomst.
Een waargebeurd verhaal spreekt tot de verbeelding van jong en oud en blijft hangen
Waarom juist voor deze doelgroep?
Als we deze verhalen niet meer blijven vertellen, ben ik ervan overtuigd dat kinderen en jongeren over een aantal jaar niet meer stil staan bij 4 mei. Dat de Tweede Wereldoorlog enkel nog in de geschiedenisboeken wordt genoemd. Als er niks meer over verteld wordt, kun je het ze ook niet kwalijk nemen dat ze er niets of weinig over weten. Daarom is het zo belangrijk dat deze verhalen verteld worden, juist voor deze doelgroep. Een waargebeurd verhaal spreekt tot de verbeelding van jong en oud en blijft hangen.
Wat is voor jou de grootste uitdaging als gastspreker?
Ik ben nog steeds in het voortraject van het opleidingsproces, maar samen met mijn coach sta ik vooral stil bij hoe ik een brug kan slaan tussen de wereld van een kind en het verhaal van toen. Mijn vader was toen hij onderdook net zo oud als de kinderen aan wie ik het verhaal vertel en met dat feit probeer ik het verhaal dichter naar hun belevingswereld te halen. Ik probeer hen keuzes voor te leggen: je moet weg, weet niet voor hoe lang en je mag maar één ding meenemen. Wat neem je dan mee? En waarom?
Hij wilde een ode brengen aan alle vermoorde Joodse inwoners van Den Haag
Wat voor stempel heeft de oorlog gedrukt op het leven van jouw vader?
De oorlog heeft uiteraard een grote impact gehad op mijn vaders jeugd en zijn verdere leven. Na de oorlog was er niks meer over van de oude buurt in Den Haag waar de joodse school van mijn vader stond. Hij wilde de oude joodse buurt reconstrueren om op die manier een ode te brengen aan alle vermoorde Joodse inwoners van Den Haag. Hij nam het initiatief om een maquette te maken van brons. Met behulp van oude foto’s en het afnemen van interviews met oud inwoners was hij in staat om een volledig beeld te krijgen van hoe de buurt er voor de oorlog uit heeft gezien. In het Atrium van het stadhuis in Den Haag is de maquette van de oude joodse buurt te zien.
Wat is het mooiste advies dat jij ooit hebt gekregen?
Je moet altijd blijven gaan voor wie je bent. Daar ben ik zelf achter gekomen door schade en schande. Je hoeft je eigen identiteit niet te ontkennen, maar mag daar trots op zijn. Dat is in deze tijd niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk.
Op de hoogte blijven?
Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrievenContact
info@nadeoorlog.nl
085-2500281
06-39762378
NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog