Vijf vragen aan Mirjam Samson

Image

Vijf vragen aan Mirjam Samson

In 'Vijf vragen aan' willen wij jou laten kennismaken met onze gastsprekers. Wat beweegt hen om hun verhaal te delen en wat zijn hun obstakels en bijzondere momenten die zij tegenkomen?

Mirjam vertelt het verhaal van haar familie. Tijdens haar les dekt zij de tafel voor sjabbat en op alle borden staat een naam. Een naam van een familielid, dat is weggevoerd en is vermoord. Mirjams oma heeft bijna al haar kinderen kunnen overtuigen om onder te duiken, behalve haar oudste dochter Alida. Zij is samen met haar verloofde in Auschwitz meteen vergast. Mirjam was een van de eerste gastsprekers bij Na de Oorlog en staat nog steeds met veel plezier voor de klas.

Waarom wil jij jouw verhaal delen?

Het is mijn familieverhaal, maar tegelijkertijd is het het verhaal van alle Joodse gezinnen in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mensen vergeten snel wat er is gebeurd en daarom is het belangrijk om de verhalen te blijven vertellen. Mensen die de oorlog niet hebben overleefd, kunnen het niet vertellen. En de mensen die de oorlog wel hebben overleefd, willen of kunnen er niet over praten. Dus de naoorlogse generatie moet het verhaal vertellen. Het is een verhaal van alle tijden, er wordt tegenwoordig ook gediscrimineerd naar kleur, religie en/of sekse. Maar het verhaal van het Joodse volk is uniek. Er is nooit een volk geweest dat zo systematisch is uitgeroeid als de Joden. En dat is iets wat verteld moet worden!

Er is geen volk zo systematisch uitgeroeid als het Joodse volk en daar mag best aandacht aan worden besteed.

Wat is voor jou de grootste uitdaging als gastspreker?

Om je klas te boeien. Ik ben altijd wel even bezorgd of het verhaal de kinderen wel zal interesseren. Maar tot nu toe is het altijd goed gegaan. De klassen reageren altijd goed. Het is eerlijk gezegd fantastisch hoe die kinderen erop reageren. De ene docent heeft de klas beter voorbereid dan de ander. Maar kinderen kunnen dingen heel goed plaatsen en kunnen veel ellende aan, dat blijft me verbazen. Ze zijn gewoon in staat al die informatie over de concentratiekampen heel goed in zich op te nemen en ze kunnen zich ook heel goed inleven in de verhalen.

Welke ervaring als gastspreker zal jou altijd bijblijven?

Dat was die ene keer dat er een jongetje in de klas zat en die wilde exact weten hoe het ging met zyklon B. Daar had hij zich helemaal in verdiept. En daar wilde hij alles over weten. Uiteindelijk bleek dat hij helemaal gefascineerd was door de Tweede Wereldoorlog.

En er was een keer een kind die mij vroeg of ik ook niet-Joods zou willen zijn. Ik antwoordde toen dat ik het me niet kon voorstellen om niet-Joods te zijn. Laat mij maar lekker Joods zijn. En toen vroeg ze me: ondanks alles? En ik antwoordde: ja, ondanks alles.

Het antisemitisme komt nu weer heel erg op, maar mensen hebben het niet door.

Wat heb je over jezelf geleerd tijdens het traject bij NA DE OORLOG?

Dat ik het verhaal van mijn familie beter kan vertellen dan ik dacht. Een coach heeft mij daar goed mee geholpen om het verhaal te maken, een vorm te bedenken en het te leren vertellen. Het is een zwaar verhaal. Je vertelt wel even het verhaal van je eigen familie en dat kan heel confronterend zijn. Soms heb ik drie lessen op een dag, maar dat is een uitzondering.

Wat is het mooiste advies dat jij ooit hebt gekregen?

Om door te gaan met het verhaal van mijn familie te vertellen. Het antisemitisme komt nu weer heel erg op, maar mensen hebben het niet door. En dat terwijl het soms nu nog erger lijkt dan in 1939. Daarom is het heel belangrijk om het jongeren te blijven vertellen. Iemand die voor hen staat en het verhaal vertelt maakt heel veel indruk op ze.

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

    Na de Oorlog

    Ook actief op social media

    Contact

    info@nadeoorlog.nl
    085-2500281
    06-39762378

    NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog