Walter Halberstadt

Image

Wanneer Victor Halberstadt na de basisschool naar de A.B. Davids Nijverheidsschool in Amsterdam gaat, wil hij niets liever dan banketbakker worden.

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Walter Halberstadt”

Walter Halberstadt

 • Concentratiekamp

  -
 • Onderduik

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: PO (vanaf groep 7/8), VO, MBO, HBO en WO
 • Regio: Gelderland
 • Vergoeding: €49,50 PO en €59,50 VO per groep/klas (Dit is inclusief €50,00 subsidie van het Ministerie van OC&W, fondsen en donateurs per gastles).
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Gastspreker

Omdat de klas vol zit, wordt hij uiteindelijk kleermaker. Het zou later zijn leven redden en 'geluk komt eerst' werd zijn levensmotto. Als oudste van een gezin van zeven kinderen is mijn vader anders; slim, doortastend en hij heeft lef!

In oktober 1938, vlak voor de Kristallnacht in Duitsland, verandert Victor zijn geloofsovertuiging bij de gemeente van Nederlands Israëlitisch in 'geen'. Had hij soms een vooruitziende blik? En kon hij daardoor uit handen van de nazi's blijven? Op de dag dat hij eenentwintig jaar wordt, gaat hij op kamers bij de ouders van een goede vriend. En zo gaat Victor de oorlog in....

Eind 1942 ontsnapt mijn vader na zijn arrestatie en duikt onder. Door zich met een valse pas te melden voor de Arbeitseinsatz komt hij in Duitsland terecht. Hij overleeft de oorlog, maar dat geldt niet voor het grootste deel van zijn familie.

Deze gastles wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OC&W en de Emanuel Snatager Foundation.

Image
Image

De Joodse Straat

Joods leven in Nederland omvat veel meer dan alleen de Holocaust. Op joodsestraat.nl kan virtueel door een vooroorlogse Joodse straat worden ‘gewandeld’.

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378

  NL95 INGB 0102 0329 98 t.n.v. stichting Na de Oorlog