Walter Halberstadt

Image

Wanneer Victor Halberstadt na de basisschool naar de A.B. Davids Nijverheidsschool in Amsterdam gaat, wil hij niets liever dan banketbakker worden.

Gastspreker aanvragen
Featured image for “Walter Halberstadt”

Walter Halberstadt

 • concentratiekamp

  -
 • onderduik

  /
 • Duur: 60-75 minuten
 • Doelgroep: vanaf groep 7/8
 • Regio: Gelderland
 • Vergoeding: €47,50 PO en €55,00 VO per groep/klas (incl. € 10,00 korting particuliere donatie),
 • Reiskosten: € 0,29 p/k
 • Instellingen: n.o.t.k.

Lesmateriaal is in ontwikkeling

Omdat de klas vol zit, wordt hij uiteindelijk kleermaker. Het zou later zijn leven redden en 'geluk komt eerst' werd zijn levensmotto. Als oudste van een gezin van zeven kinderen is hij anders; slim, doortastend en hij heeft lef!

In oktober 1938 vlak voor de Kristallnacht in Duitsland verandert Victor zijn geloofsovertuiging bij de gemeente van Nederlands Israëlitisch in 'geen'. Had hij soms een vooruitziende blik? En kan hij daardoor uit handen van de nazi's blijven? Op de dag dat hij eenentwintig jaar wordt, gaat hij op kamers bij vrienden van zijn ouders. En zo gaat Victor de oorlog in...

In juli 1942 valt voor hem als een van de eerste Joden de bekende oproep op de mat om via Westerbork te gaan werken in het oosten. Het lukt hem om hier onderuit te komen en een paar maanden langer te blijven werken als kleermaker in Amsterdam. Eind 1942 wordt ook hij door de zwarte politie opgehaald bij zijn werk aan de Herengracht 8 in Amsterdam en naar de beruchte Euterpestraat gebracht: het hoofdkwartier van de nazi's waar Aus der Fünten de scepter zwaait. Met honderden Joden op de binnenplaats bedenkt hij een list. Hij ziet hoe leden van de Joodsche Raad met een witte band om hun arm lopen en bedenkt zich geen moment. Handig als hij is, naait hij van een witte zakdoek een band en weet zo te ontsnappen aan de nazi's.

Victor duikt onder in Amsterdam en Laren en bij het derde adres kiest hij er voor om zich met een valse pas te melden voor de Arbeitseinsatz in Duitsland. Hij komt in Baden-Baden bij een militaire kleermakerij terecht in het hol van de leeuw en maakt twee jaar lang generaalsbroeken voor de nazi's.

Victor overleeft de oorlog, maar dat geldt niet voor het grootste deel van zijn familie. Op één zusje na ziet hij hoe zijn hele familie wordt afgevoerd. Zijn anderhalf jaar jongere broer Michel wordt wel banketbakker. Hij zwaait eerst zijn zusjes in Westerbork uit om vervolgens zes maanden later ook te worden vermoord na een gruwelijke tijd in het 'ziekenhuis' van Auschwitz.

Deze gastles wordt mede mogelijk gemaakt door de Emanuel Snatager Foundation.

Image

Op de hoogte blijven?

Vul hier uw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrieven

  Na de Oorlog

  Ook actief op social media

  Contact

  info@nadeoorlog.nl
  085-2500281
  06-39762378